X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
03/10/2017 |  18:50 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Сребреница: У вртићу родитељи умјесто "добар дан" дочекани уз "селам" (ВИДЕО)

Потпредсједник Скупштине општине Сребреница Радомир Павловић позвао је на смиривање ситуације у општини, након учесталих нарушавања јавног реда и мира, а поготово од када је у Скеланима нападнут одборник Алмир Муминовић.
Сребреница - Полетарац - Фото: РТРС
Сребреница - ПолетарацФото: РТРС

Њега су напала лица бошњачке националности. Међутим, родитељи српске националности у Сребреници побунили су се, након што их је нова директорка вртића "Полетарац" на родитељском састанку "поселамила".

Родитељи дјеце из вртића Полетарац, умјесто добар дан, добили су селам! Вјерски поздрав је, кажу дискриминирајући и није му мјесто у јавним установам.

- Осјећала сам се јако непријатно јер није поздравила људе друге националности, није позравила ни Србе ни Хрвате, ако је већ хтјела да упути вјерски поздрав требала је рећи и "Помоз Бог" и "Хваљен Исус", прича Милица Максимовић, родитељ.

Родитељи тврде да се у том вртићу не користи ни ћирилица, док је из менија за дјецу, избачено свињско месо.

Ове оптужбе нова директорка Мирела Хоџић није жељела да коментарише. Једна од васпитачица запослена у вртићу каже да је вјерски поздрав недопустив, поготово што је ријеч о мјешовитој групи дјеце.

- За нас су сва дјеца иста, ми их нераздвајамо, ми радимо, напомиње Драгана Милинковић, васпитачица у ЈУ "Полетарац" Сребреница.

Предјседник Скупштине општине Сребреница Алија Табаковић не види проблем у вјерском поздраву.

- Невидим нешто ту спектакуларно, Селам је нешто устаљено у БиХ, поручује Алија Табаковић, предјседник СО Сребреница.

Сребреници припада будућност, привредни развој и нема мјеста тензијама-поручује начелник Грујичић.

- Ми свакодневно радимо да живот у Сребреници буде љепши бољи али има људи којима то смета, истиче Грујичић.

Поред позива надлежних на смиривање тензија родитељи кажу да неће одустати док се оваква врста дискриминације не укине. Родитељи су на проблеме указивали и прије двије године, кад је посао добила васпитачица без потребних квалификација и која је на посао долазила у хиџабу.