latinica  ћирилица
03/10/2017 |  18:59 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Соколац из општинске касе финансирао БН телевизију (ВИДЕО)

Соколац је једна од општина која је уплаћивала новац БН Телевизији.
Соколац -
Соколац

Тако је на основу потписаног уговора, само за протеклу годину, из буџета издвојено 20.000 марака.

Општина Соколац до 2012. године ни један пфениг из буџета није издвојила за финансирање медија, тврде у локалном СНСД-у. По доласку на власт СДС издваја знатна средства за маркетинг и јавно оглашавање од чега највећи дио одлази на рачун БН телевизије.

- У 2013. години 21 хиљада, 2014.године  93 хиљаде, а то је изборна година и одмах се види шта је рађено у 2015. 47 хиљада а при томе је на ставци у буџету било и 27 хиљада за БН и 2016. 50 хиљада БН 20 хиљада што значи што значи да је преко 200.000 потрошено на те ствари, каже Мирко Чоловић, шеф клуба одборника СНСД-а у Скупштини општине Соколац.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица тврди да је све рађено транспарентно и по закону јер су поред БН телевизије из буџета финансирани и локални медији, као и АТВ. Истиче и да су захваљујући управо БН телевизији послали позитивну слику о овој општини.

- Имали смо сваке године уговор, имали смо четири презентације кроз недељно поподне и сваки мјесец смо имали праћење с њихове стране, тако да смо кроз закон и прописе склопили комерцијални уговор, никакво финансирање није у питању, истиче Бјелица.

Чоловић тврди да је БН поднио и тужбу за неизмирене обавезе, те да је кроз судску пресуду и судске трошкове од кредита које је општина узела од комерцијалних банака одмах повучен износ. Бјелица наводи да то није тачно.

- Имали смо кашњење у плаћању са БН ми смо направили једно судско поравнање гдје нису обрачунате ни камате ни било какви други трошкови и то је било кашњење због неизмирења буџета, напомиње Бјелица.

И док је новац дијељен за промоцију, организације које финансира општина чекале су на транше које их сљедују, тврди Чоловић. У општинској борачкој организацији кажу да су задовољни износом од 85.000 марака које општина издваја за допунска права бораца. Ипак, на основу тога им касне средства од 30.000 марака за протеклу годину.

Када је ријеч о кашњењу исплата организацијама које финансира општина, Бјелица тврди да је разлог слабо пуњење буџета, те да ће се у наредном периоду ријешити и ова питања. Када је у питању РТРС, начелник није имао примједбе на досадашњи рад.