latinica  ћирилица
04/10/2017 |  11:05 ⇒ 11:12 | Аутор: РТРС

Заједничка војна вјежба Србије и Русије

Пилоти Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије и пилоти Ваздушно-космичких снага Оружаних снага Руске Федерације почели су данас трећу по реду заједничку летно-тактичку вјежбу "БАРС 2017", саопштено је из Министарства одбране Србије.
Српски и руски пилоти (Фото:Министарство одбране) -
Српски и руски пилоти (Фото:Министарство одбране)

Ове године "БАРС" се одржава на аеродрому "Липецк-2" у истоименом руском граду, 500 километара југоисточно од Москве.

Планирано је да пилоти авиона МиГ-29 и хеликоптера Ми-8 и Ми-17 од 2. до 8. октобра у мјешовитим посадама спроведу низ летачких активности о теми "Припрема и реализација борбених дејстава у току извршења задатака уништавања паравојних формација и спровођење акција трагања и спасавања".

Групу од 17 пилота Војске Србије, коју предводи командант 204. ваздухопловне бригаде Жељко Билић, у Липецку је дочекао начелник Државног центра за обуку летачког састава и летна испитивања Јуриј Александрович Сушков.

Сушков је пожелио добродошлицу колегама из Србије, високо оцијенивши досадашњу сарадњу између два ваздухопловства и свеукупне односе двије земље.

У зависноси од метеоролошких услова, током наредна четири дана руски и српски пилоти размјењиваће искуства и знања у области борбене употребе летјелица које се налазе у наоружању обје војске.

У вјежби учествује девет авиона МиГ-29 и то у верзијама УБ, СМТ и УБМ, као и 11 хеликоптера Ми-8 у модификацијама МТ, МТВ-5 и АМТШ.

Поред летачког састава, на овогодишњем "БАРС-у" учествује и група "Спецназ" из састава Ваздушно-десантне војске Оружаних снага Руске Федерације.

Извор: СРНА