latinica  ћирилица
04/10/2017 |  14:51 ⇒ 14:59 | Аутор: РТРС

Случај "Шпановић": АСС признао, Ивана ипак четврта

Скоро два мјесеца послије "случаја Шпановић" Атлетски савез Србије добио је доказе да је најбоља српска спортисткиња ипак завршила као четврта на Свјетском првенству.

Ивана је остала без медаље у Лондону из бизарног разлога, иако је скочила преко седам метара, што је било довољно и за злато, јер јој се са леђа откачио папир са бројем и пипнуо песак, па су судије дотле мјериле њен скок у даљ - 6,91м.

Подигла се велика прашина, српска атлетичаркса одмах је уложила жалбу, исто је недуго затим учинио и Атлетски савез Србије, али одлука није промијењена и она је остала четвртопласирана.

Неколико недјеља пошто је упућена жалба, на адресу АСС стигла је потврда да је све било по правилима и да је Шпановићевој потврђена четврта позиција.

- Добили смо снимке коначно и, нажалост, они су у праву - каже за "Спортски журнал" Слободан Бранковић, директор Савеза.

Нова свјетска шампионка постала је Бритни Рис из САД са резултатом 7,02 метара, а сребро је отишло Рускињи Дарији Клишиној са 7,00.

Ивана је остала на двије бронзане медаље са Свјетских првенстава у Москви (2013) и Пекингу (2015).

Од 2013. и Шампионата планете у Москви није било такмичења на коме није стала на побједничко постоље и по томе је наша рекордерка у скоку удаљ (7,10 м на отвореном и 7,24 м у дворани) јединствена у свијету.

Извор: Б92