X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
04/10/2017 |  15:51 ⇒ 17:58 | Аутор: РТРС

Заједничка сједница влада Српске и ФБиХ; Новалић: Забранићемо извоз трупаца (ВИДЕО)

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да јој је задовољство да након шест мјесеци, како је и планирано, буде одржана заједничка сједница ентитетских влада.
Заједничка сједница Влада Републике Српске и Влада БиХ - Фото: klix.ba
Заједничка сједница Влада Републике Српске и Влада БиХФото: klix.ba

На данашњој заједничкој сједници влада Републике Српске и Федерације БиХ у Сарајеву, разговарано је о заједничком акционом плану у борби против сиве економије са јасно одређеним, конкретним роковима.

Премијерка Републике Српске рекла је на конференцији за новинаре након сједнице да је то обиман документ који подразумијева јасне рокове и јасне носиоце активности.

Навела је да је било ријечи и о низу мјера како да владе сарађују, али и о одређеном броју мјера које подразумијевају да се упути заједничка иницијатива према другим нивоима власти, превасходно према Савјету министара, да би и они могли да допринесу ономе што је заједнички посао, а то је борба и сузбијање сиве економије.

- На дневном реду било је неколико мјера о којима смо расправљали и раније, а ми смо о овим темама расправљали и док смо усаглашавали Реформску агенду, тако да нам ништа није било непознато - додала је Цвијановићева.

Нагласила је да су сумирани одређени резултати и да је оцијењено да има помака на том плану.

- То се манифестује кроз низ примјера, укључујући и повећана средства која добијамо у буџете - навела је Цвијановићева.

На састанку је било ријечи и о томе на који начин заштитити домаћу привреду, посебно када је ријеч о дрвопрерађивачима, да би имали довољно сировине за своје послове и производне активности.

Влада Републике Српске донијела је уредбу која вриједи шест мјесеци, а која подразумијева забрану промета трупаца, док је Влада ФБиХ најавила да ће се придружити тој мјери.

На састанку је разговарано и о томе како да се неперспективна војна имовина стави у функцију развоја два ентитета.

- Постојала је интензивна активност о књижењу војне имовине. Имамо низ комлекса који могу бити искориштени и за пословне зоне, а за сада су у фази мировања - рекла је премијерка.

Она је истакла да је интерес и Српске и ФБиХ да се од тога направе мјеста на којима ће се "рађати нови послови, а не да стоји имовина која нема функцију".

Новалић: Договрено 27 мјера у борби против сиве економије

Владе Републике Српске и Федерације БиХ данас су донијеле 27 конкретних мјера у борби против сиве економије, изјавио је премијер ФБиХ Фадил Новалић.

Навео је да је разлог што је заједничка сједница влада посвећена том питању у чињеници да је 25 одсто БДП у домену сиве економије.

- Није то главни проблем, јер је сива емономија нека врста економије и од ње живе људи. Међутим, сива економија производи деформације у нашем друштву и код оних који нису у зони сиве економије, односно, легалних компанија и оних који легално послују, јер су јефтинији на тржишту од оних који плаћају обавезе - појаснио је он.

Новалић је рекао да су управо деформације у друштву наметнуле потребу да двије владе интензивно раде на тој тачки из Реформске агенде.

- Уколико радимо само у једном ентитету, а не у другом, онда се проблем, односно, погодност сели у други ентитет. Данас смо за примјер узели питање нотарских обрада. Ако је нешто код нотара несређено у Републици Српској, онда се сви селе у ФБиХ или обрнуто - навео је Новалић.

Истакао је да је главни циљ био да се све деформације елиминишу, те напоменуо да никада није присуствовао сједници влада на којој је ријешено толико техничких питања и чији је резултат толико приједлога рјешења и закључака.

Говорећи о потреби усвајања акциза, Новалић је рекао да се то питање претвара у питање да ли су неопходни путеви, те истакао да БиХ требају инфраструктура и инвестиције у тај сектор.

- Не видим да би ико у ФБиХ могао одговорити негативно на ово питање. Апсолутно нам акцизе требају и оне се доносе на нивоу БиХ. Проблем је техничке природе - другачије дефинисан ток новца у ФБиХ и Републици Српској. Што се тиче Владе ФБиХ, она је за акцизе - рекао је Новалић, и додао, да та влада гарантује да ће новац бити утрошен у складу са законом.

Говорећи о тзв. ратном дугу за гас према руским добављачима, подсјетио је да је ријеч о износу од 104 милиона долара и уведена је акциза од пет долара по нормном метру кубном.

Указао је на несразмјер у потрошњи гаса због чега се у ФБиХ пуно брже прикупљају средства - 90 одсто у ФБиХ, а десет одсто у Републици Српској.

- Запашћемо у техничке проблеме дужине враћања овог дуга. Колико знам, ФБиХ је до сада вратила шест до осам милиона долара и ако будемо овако, онда ће трајати јако дуго. Очигледно је да ћемо морати сјести и редизајнирати споразум да се направи коначно рјешење - рекао је Новалић.

Он је напоменуо да ситуацију додатно компликује то што је увозник гаса Енергоинвест, државна фирма која и без тог питања већ има проблема.

Према његовим ријечима, на заједничкој сједници влада разговарано је и о забрани извоза трупаца, слиједећи потребу да ова мјера у оба ентитета треба да буде хармонизована.

- Рекли смо да ћемо на једној од сљедећих сједница владе донијети такву уредбу. Као земља смо препознати у обради дрвне масе и у оба ентитета тај сегмент индустрије запошљава око 50.000 људи. Неке процјене говоре да 70 одсто тога оде кроз цјепанице и дрвну масу и ниске нивое обраде ван БиХ - рекао је Новалић.

Он сматра да је мјера забране извоза трупаца први корак, с обзиром да ће се на тај начин затворити могућност извоза сировине у најнижој обрадној фази. То ће, како је навео, дати могућност да се прегледају ефекти донесене мјере и омогућити доношење дуготрајних мјера. Истакао је да је постигнута и сагласност у вези са заштитом домаће пољопривредне производње, односно да ће четири ресорна министарства упутити Савјету министара приједлог мјера.

Навео је да је договорено да сарадња влада буде настављена, јер је веома корисна и да не буде само на нивоу влада и два премијера, него и на нивоу министарстава.

Извор: РТРС, СРНА