latinica  ћирилица
04/10/2017 |  16:39 ⇒ 16:44 | Аутор: РТРС

Србија лидер у региону у поштовању права националних мањина

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да се различитости у Србији поштују, те да ће Србија наставити да води политику захваљујући којој је у ЕУ препознају као једног од лидера у раду са националним мањинама и поштовању њихових права.
Ана Брнабић - Фото: СРНА
Ана БрнабићФото: СРНА

Брнабићева је на првој сједници Савјета за националне мањине од сазива нове Владе, истакла да је изузетно важан континуиран рад, а да ће приоритети бити пуна имплементација акционог плана за остваривање права националних мањина у Србији.

Она је додала да је завршен четврти, те да је почео рад на петом извјештају, који се ради у потпуној сарадњи са Националним савјетима националних мањина, те да предстоји и завршетак рада на измјенама и допунама закона о правима и слободама националних мањина и закона о Националним савјетима националних мањина.

- Важно је да као Влада што прије пошаљемо у Скупштину на разматрање та два приједлога закона и свакако да наставимо да радимо на приоритетима, како су их идентификовали национални савјети, а то су образовање и информисање - навела је  она.

Брнабићева је рекла да очекује ускоро састанак са Националним савјетима националих мањина, те да сматра да је акциони план жива материја.

- Да би био потпуно у складу са временом у коме живимо и потребама националних мањина, увијек постоји отвореност да се ревидира уколико је потребно - нагласила је Брнабићева.

На питање да ли се на састанку разговарало са представницима албанске националне мањине, након порука са Косова и Метохије, да би Албанци са југа, држављани Србије, могли да добију "косовски пасош и држављанство", Брнабићева је рекла да о томе није било ријечи, те да се може разговарати само о ономе што је у складу са Уставом и законима Србије.

Извор: СРНА