latinica  ћирилица
04/10/2017 |  17:32 ⇒ 19:40 | Аутор: РТРС

УО УИО БиХ утврдио нацрт измјена Закона о акцизама који подржава и Српска

Управни одбор Управе за индиректно опрезивање БиХ утврдио је нацрт измјена Закона о акцизама у идентичном тексту који је усвојен у Дому народа БиХ, а који је подржала и Влада Републике Српске, потврдио је за РТРС министар финансија Српске Зоран Тегелтија.
УИО БиХ - Фото: РТРС
УИО БиХФото: РТРС

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић рекао је новинарима, након сједнице УО УИО у Сарајеву, да тај закон нема довољан ниво транспарентности, јер, како каже, нема јасну намјену утрошка средстава прикупљених од акциза за изградњу ауто-путева, те да с тога за њега није прихватљив.

Звиздић сматра да да не постоји Приједлог закона о акцизама који је валидан и у Дому народа јер није усвојен у Представничком дому Парламентарне скупштине и тиме губи валидност.

"Према информацијама којима ја располажем, не постоји никакав фантомски Приједлог закона, како се то покушава представити, него је ријеч о различитим варијантама једног члана Приједлога закона који би требало да на транспарентан начин дефинише расподјелу средстава", рекао је Звиздић.

Он је додао да је идеја о повећану акциза настала због потребе изградње ауто-пута и путева у БиХ и због новог институционог циклуса.

"Оно што сви траже јесте да то буде јасно назначено у Приједлогу закона који ће ићи даље према Савјету министара и даље у парламентарну процедуру", рекао је Звиздић, истичући да за Савјет министара неће бити прихватљиво да не буде јасно назначена намјена утрошка средстава.

Он сматра да ће Закон, уколико буде транспарентан и са јасном намјеном утрошка средстава, имати довољан број гласова за усвајање.

"Управо је завршио Управни одбор Управе за индиректно опорезивања и тај закон што је усвојен за мене нема довољан ниво транспарентности, јер нема јасну намјену кориштења акциза за изградњу ауто-путева и такав неће бити прихватљив", додао је Звидзић.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је јуче Срни да је за Владу Српске и њеног представника у УО УИО, а тиме и за Клуб посланика СНСД-а у Парламентарној скупштини релевантан једино онај текст закона о акцизама који су заједно усагласиле ентитетске владе и који је усвојио и Дом народа БиХ.

Извор: РТРС, СРНА