latinica  ћирилица
04/10/2017 |  18:46 ⇒ 05/10/2017 | 08:45 | Аутор: РТРС

Утврђен Нацрт измјена закона о акцизама -Фискални савјет одбио Звиздићев приједлог (ВИДЕО)

Управни одбор Управе за индиректно опрезивање БиХ утврдио је нацрт измјена Закона о акцизама, идентичан оном који је усвојен у Дому народа БиХ, а који је подржала и Влада Српске. Министар финансија Зоран Тегелтија негирао је наводе предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића да ће средства од акциза бити кориштена за општу потрошњу.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

Прије ове сједнице, Фискални савјет БиХ утврдио је буџетски оквир за БиХ за наредну годину који је на нивоу ове године.

У једном послијеподневу, сједнице Фискалног савјета и УО УИО БиХ. На првој је усаглашен приједлог буџета БиХ за 2018. годину који остаје на овогодишњем нивоу. Премијерка Српске каже да су пропали покушај да се буџет повећа, с пет гласова за и уздржаним Денисом Звиздићем усвојен је приједлог буџета од 950 милиона за бх институције и 750 милиона за сервисирање спољњег дуга БиХ.

Звиздић није ни образложио зашто је био уздржан током гласања о приједлогу буџета за наредну годину, а окончан је састанак УО УИО БиХ. Утврђен је приједлог измјена закона о акцизама у истом тексту, какав је усвојен у Дому народа ПС БиХ још у априлу.

За Дениса Звиздића усвојени текст закона о акцизама је неприхватљив јер, како каже, нема довољан ниво транспарентности, јасну намјену утрошка средстава прикупљених од акциза за изградњу ауто-путева. Занимљиво је да је исти тај закон, Звиздић бранио у оба дома ПС БиХ.

Утврђеним законом предвиђено је повећање акциза на нафту, нафтне деривате и лож уље за 15 пфенига по литру. Подсјећамо да је тај и сет пратећих закона који су услов за наставак кредитног аранжмана са ММФ-ом, усвојени у Дому народа, а да је два пута падао у Представничком дому. Како ће се непостојећа парламентарна већина одредити према утврђеном приједлогу УО УИО БиХ незахвално је процјењивати. Како год, Република Српска је урадила свој дио обавеза из Реформске агенде и тиме показала да је кредибилан партнер међународним институцијама.