X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
04/10/2017 |  21:33 ⇒ 21:40 | Аутор: РТРС

Бањалука- Премијера филма "Косово-моменат у цивилизацији"

У Културном центру Бански двор у Бањалуци вечерас је одржана премијера филма "Косово-моменат у цивилизацији", режисера Бориса Малагурског.
Борис Малагурски - Фото: СРНА
Борис МалагурскиФото: СРНА

Малагурски је рекао да овај документарни филм говори о УНЕСКО баштини Србије на Косову и Метохији и показује колико је она угрожена.

Подсјетио је да је свјетска премијера овог филма одржана 15. септембра у Културном центру Србије у Паризу, да би се пред дипломатама представила стварност на терену.

- Показали смо да је та баштина изузетно угрожена, али и да она не припада само српском, већ и цивилизацијском насљеђу, односно цијелом свијету - истакао је Малагурски.

Од 1999. године до данас на Косову и Метохији уништено више од 150 цркава и манастира, због чега је потребно учинити све ради њене заштите, навео је режисер.

Сценариста филма Милош Нинковић рекао је да филм конкретно говори о четири манастира која су под заштитом УНЕСКО који се налазе на територији такозване "Републике Косово".

Премијери филма присуствовали су предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, представници културног и јавног живота града, ако и многобројни Бањалучани.

Премијера овог филма одржана је раније и у крипти Храма Светог Саве у Београду.

Извор: СРНА