latinica  ћирилица
05/10/2017 |  07:59 | Аутор: РТРС

Међународни пољопривредни симпозијум на Јахорини

Међународни пољопривредни симпозијум "Агросим", који већ осму годину заредом представља годишњу платформу за међународну научну расправу о пољопривреди, прехрани, руралном развоју, шумарству и екологији, данас ће бити свечано отворен на Јахорини.
Јахорина - Фото: РТРС
ЈахоринаФото: РТРС

Велико интересовање за овај скуп најбоље илуструје више од 1.300 пријављаних учесника - научника и истраживача, представника приватног и јавног сектора, као и представника невладиних организација из 85 земаља свијета, а примљено је око 1.300 апстраката и више од 600 комплетних радова.

Овогодишњи "Агросим" фокусиран је на седам тематских области: биљна производња, заштита биља и безбједност хране, органска пољопривреда, заштита животне средине и управљање природним ресурсима, сточарство, рурални развој и агроекономија, шумарство и агрошумарство.

Научни одбор чине научници са свих континената, што овом скупу даје снажан међународни печат и научни кредибилитет.

Више од 50 домаћих излагача из БиХ ове године ће се представити својим типичним и традиционалним производима на Симпозијуму.

Симпозијум представља прилику за размјену идеја, јачање постојећих и стварање нових академских мрежа, као и за подстицање дијалога између академске заједнице, јавних институција, приватног сектора и организација цивилног друштва по питању најновијих глобалних и регионалних трендова у агро-прехрамбеном сектору.

Организатори научног скупа су Пољопривредни факултет Универзитета у Источном Сарајеву, Пољопривредни факултет Универзитета у Београду и Агрономски медитерански институт из Барија /Италија/.

Осми "Агросим" успјешно је организован у сарадњи са Међународном асоцијацијом за животну средину и рурални развој /Јапан/, Балканском асоцијацијом за заштиту животне средине /Грчка/, универзитетима из Њемачке, Турске, Русије, Румуније, Шпаније, Египта, Ирана, Туниса, Србије, Црне Горе и осталим домаћим и иностраним партнерима.

Свечаности отварања симпозиујума присуствоваће вршилац дужности ректора Универзитета у Источном Сарајеву Стево Пашалић, проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета Дејан Бокоњић, проректор за студентска питања, културу, умјетност и спорт Сандра Ивановић, те декан Пољопривредног факултета Источно Сарајево Весна Милић.

Планиран је долазак представника Министарства пољопривреде Републике Српске, Министарства науке и технологије, градоначелника Источног Сарајева, те бројних научних радника, професора, привредника и других угледних званица, најављено је из Универзитета Источно Сарајево.

Симпозијум ће трајати до недјеље, 8. октобра.

Извор: СРНА