latinica  ћирилица
05/10/2017 |  09:17 | Аутор: РТРС

Усвојени амандмани Србије на приједлог НАТО резолуције

На предстојећем јесењем засједању Парламентарне скупштине НАТО-а од 7. до 9. октобра у Букурешту требало би да буде усвојена уравнотежена резолуција која, по мишљењу представника Београда, на коректан начин приказује стање на западном Балкану, пише београдска "Политика".

Члан делегације српског парламента при НАТО-у Владимир Ђукановић каже да је првобитни приједлог тог документа, Британца Ричарда Бениона, у којем Србију оптужују да је узрок напетости у региону, прилично измијењен јер су усвојени сви амандмани упућени из Београда.

"Ми смо на пролећњем заседању Парламентарне скупштине НАТО-а у Тбилисију указали да је Бенионов предлог резолуције скандалозан и да мора бити промењен", рекао је Ђукановић за овај лист.

Он је навео да је Србија уложила велики број амандмана који су прихваћени и оцијенио да Србији сада овакав документ иде у корист, поготово поглавља која се односе на економски раст и стање демократије у земљи.

У првобитном приједлогу посланика британске конзервативне странке, Србија је била означена као глани кривац за "шумове на дипломатским везама Београда и Приштине", али и да је узрочник кризе у овом дијелу Европе.

Ђукановић истиче да је исправљено све што је било једнострано и да Србија нема примједбе на нови приједлог резолуције, који ће највјероватније бити изгласан у суботу, 7. октобра, на сједници Политичког комитета НАТО-а.

"Не очекујем велику расправу поводом овог питања и највероватније ће на дебату о резолуцији бити утрошено десетак минута. Очекујем да ће тежиште бити усмерено на Руску Федерацију", додао је Ђукановић, који је посланик Српске напредне странке у Скупштини Србије.

Извор: СРНА