latinica  ћирилица
05/10/2017 |  13:28 | Аутор: РТРС

Хрватска забранила убијање напуштених животиња

Хрватски сабор је изгласао Закон о заштити животиња којим се забрањује убијање напуштених животиња.
Пас - Фото: РТРС
ПасФото: РТРС

Јавности најзанимљивија одредба новог закона је забрана убијања напуштених животиња и оснивање најмање једног "но кил" склоништа на подручју сваке јединице регионалне самоуправе, у којем је осигурано најмање 50 смјештајних мјеста за животиње, а све јединице локалне самоуправе обавезне су да учествују у финансирању оснивања и рада склоништа, наводи се у јучерашњем саопштењу хрватског Министарства пољопривреде.

Закон предвиђа и контролу популације "нежељених" паса, као и бољи надзор над узгојем паса. Хрватске власти очекују да ће се број напуштених паса смањити и да ће већина постојећих склоништа моћи да прихвати све напуштене животиње и задовољи прописане стандарде.

Циљ закона је да се удоми свака напуштена животиња и обезбиједи одговарајућа ветеринарска њега, наводи се у саопштењу.

Министарство је оцијенило да је Хрватска након 10 година добила Закон о заштити животиња који је сврстава у европски врх бриге о животињама.

У новом закону су ради заштите и добробити животиња прописане додатне забране неодговарајућег поступања према животињама.

Тако је, између осталог, забрањено пуцање у животиње без обзира на врсту оружја или справе за пуцање, осим за потребе омамљивања или усмрћивања животиња те у сврху заштите сигурности људи и животиња, као и бацање петарди на животиње или других пиротехничких средстава.

Забрањено је и држање и коришћење дивљих животиња за приказивање јавности, осим у зоолошким вртовима, и држање у заточеништву медвједа, осим у зоолошким вртовима и склоништима.

Нови закон предвиђа и забрану излагања паса с купираним ушима и реповима, са изузетком ловачких паса.

Извор: Бета