latinica  ћирилица
05/10/2017 |  16:14 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

И у Српској обиљежен Свјетски дан учитеља (ВИДЕО)

Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске обиљежио је у Бањалуци Свјетски дан учитеља.
Дан учитеља - Фото: РТРС
Дан учитељаФото: РТРС

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Синдикат образовања, науке и културе раде с истим циљем - да подрже просвјетног радника да би био задовољан и могао да помогне дјеци у одрастању и у стицању знања, рекла је помоћник министра за предшколско, основно и средње образовање Радмила Коцић Ћућић.

Она је рекла да је много урађено када је ријеч о статусу просвјетних радника, а обавезе се редовно исплаћују.

Ученици могу достићи пуни потенцијал уколико буду стицали предвиђена знања и буду васпитавана у складу са правилима утврђеним наставним плановима, рекла је Ћућићева новинарима у Бањалуци поводом 5. октобра - Свјетског дана учитеља, честитајући овај дан свим просвјетним радницима у Српској.

Она је додала да све што буде могуће урадити у складу са буџетом који усваја Народна скупштина, Министарство просвјете и културе ће испоставити према просвјетним радницима.

Предсједник Синдиката образовања науке и културе Републике Српске Драган Гњатић рекао је да у Српској има нешто мање од 20.000 просвјетних радника, што представља велику снагу.

Он је рекао да ће Синдикат тражити да се изједначе плате просвјетних радника са осталим високообразованим струкама и додао да Синдикат сарађује са ресорним министарством у домену израде закона и подзаконских аката.

"Желимо да дјеца и омладина постану добри људи, а онда и добри стручњаци и да могу знања примијенити у Српској, а не да иду у бијели свијет. Желимо да просвјетним радницима вратимо достојанство, а образ - образовању", рекао је Гњатић.

Учитељица у бањалучкој Основној школи "Свети Сава" Зора Бојанић, која је три деценије ради у просвјети, рекла је да је веома важно да дјеца отвореног срца и са љубављу иду у школу.

У оквиру свечаности обиљежавања Свјетског дана учитеља, у организацији Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске, данас је уприличена свечана академија.

Скупу су присуствовали представници Министарства просвјете и културе, Савеза синдиката, Синдиката образовања науке и културе Републике Српске, Педагошког завода, просвјетне инспекције и предсједници актива директора основних и средњих школа Српске.

Била је ово прилика да се напомене да је за квалитетно образовање од кључне важности однос заснован на повјерењу и међусобном уважавању наставника и ученика.

Извор: РТРС-СРНА