latinica  ћирилица
05/10/2017 |  17:30 | Аутор: РТРС

Спутњик - Сарајево Додику спрема замку

Главно политичко питање у БиХ је да ли ће актуелни предсјеник Српске Милорад Додик, послије општих избора идуће године, отићи у Сарајево као српски члан Предсједништва БиХ или ће остати у Бањалуци као предсједник Владе Српске.
Милорад Додик, предсједник Републике Српске (фото: © Sputnik/ Радоје Пантовић) - Фото: РТРС
Милорад Додик, предсједник Републике Српске (фото: © Sputnik/ Радоје Пантовић)Фото: РТРС

Општи избори у Босни и Херцеговини који би требало да буду одржани идуће године већ су постали врућа тема у овом региону, посебно због чињенице да Милорад Додик, садашњи предсједник Републике Српске, по закону не може више да се кандидује за позицију првог човека Републике Српске.

То, међутим, не значи да Додик неће остати у политичком животу, већ да му се отварају могућности за два правца -  кандидата за члана Предсједништва БиХ или предсједника Владе Српске.

У оба случаја за сада су у питању само спекулације, као што је и прича да би у садашњу Додикову фотељу могао да засједне Младен Иванић. У исто вријеме, Иванић је у игри и за члана Предсједништва БиХ. Процјене су, међутим, да би око распореда позиција, Иванићев ПДП могао да уђе у сукоб са СДС са којим је у коалицији. Наиме, СДС би да за обе позиције кандидује своје људе.

СДС у фотељи првог човека Српске види потпредсједника странке Мићу Мићића, док за члана Предсједништва бирају између два партијска функционера - Вукоте Говедарице и Мирка Шаровића.

И Додикови коалициони партнери ДНС најављују да би могли да имају своје кандидате за једно од та два најпримамљивија мјеста у будућој расподјели власти. Упућени ипак упозоравају да ће највеће трвење претрпјети “Савез за промјене“, јер је СДС као најјача опозициона странка олако на прошлим изборима препустила ПДП-у мјесто члана Предсједништва БиХ, Младену Иванићу, и министра иностраних послова, док је СДС добио само неколико министарских мјеста у Савету министара БиХ.

Све у свему главна политичка тема према којој ће се управљати безмало сви политички актери из БиХ јесте на коју ће позицију типовати Милорад Додик.

Политиколог Анђелко Козомара сматра да постоји извјесна опасност од Додикове кандидатуре за члана Предсједништва БиХ, јер би га на тој позицији сачекали и странци и сви остали и јер би у тој улози актуелни предсједник Српске по Уставу морао да брани интересе БиХ, а не само Републике Српске.

- Свака његова изјава о референдуму или отцепљењу била би кршење Устава БиХ. Они га чекају у засједи, а Додик није нимало наиван да то не схвата. Како сада ствари стоје, СНСД још није направио листу кандидата коју ће јавности представити за сљедеће изборе, али мислим да Додик за себе чека најповољнију опцију. Како сада ствари стоје његова странка ће заиста добро да прође, а то га кандидује да поново буде предсједник Владе Српске, оцјењује Козомара.

Ако је процјена нашег саговорника добра, та позиција, која би, према његовом мишљењу, највише одговарала не само Додику, већ и Српској, умногоме ће зависити и од тога ко ће бити предсједик Српске, који треба да му мандат. Ако то буде Иванић, наш саговорник процјењује да ће се десити сљедеће:

- Иванић је прагматичан политичар и ако Додикова странка и коалиције око њега буду имале већину у Парламенту Српске, он се неће играти Уставом и законом и даће мандат ономе кога предложи побједничка коалиција, вјерује Козомара.

Политиколог Стевица Деђански каже да су у цијелој причи битне, како за опстанак Српске, тако и за опстанка српског народа, двије ствари.

- Врло је важно да постоји сагласност о националним темама и питањима између свих политичких партија у Српској, да не би дошли у ситуацију да због личних амбиција трпе национални интереси. Друга битна ствар је да одлучујућу политичку улогу има Милорад Додик због свега што је до сада испољио као политичар бранећи српске интересе, каже наш саговорник.

Додикова улога је, како каже, битна и због чињенице да би смо били сигурни, због његове досадашње политике, у којем правцу би, пре свега, ишла Српска.

Уколико Додик одлучи да се кандидује за члана Предсједништва БиХ тамо би га, умјесто Бакира Изетбеговића који више нема право да се кандидује за ту функцију, сачекао вјероватно Фахрудин Радончић испред бошњачке опције. Чињеница је и да би Додик у Предсједништву БиХ у неком моменту био и први човек БиХ.

Извор: Спутњик