latinica  ћирилица
05/10/2017 |  20:53 | Аутор: РТРС

"Индекс": Тодорић без помоћи система није могао варати

Бивши предсједник управе концерна "Агрокор" Ивица Тодорић није могао сам, без помоћи готово цијелог хрватског система, постићи превару од 13,7 милијарди куна /око 1,83 милијарде евра/, за колико је била увећана вриједност "Агрокорових" фирми, пише хрватски портал "Индекс".

Први пут се појавила документација која драстичним примјером показује поремећај у систему.

"Осим одговорности цијеле управе `Агрокора`, односно `Агрокорових` фирми, чланова надзорних одбора, књиговођа и ревизора, повлачи се одговорност свих регулаторних тијела којима је измакла `рупа` од 13,7 милијарди куна", наводи овај портал и пита шта су радиле Хрватска агенција за надзор финансијских услуга, Пореска управа и Хрватска народна банка?

Ванредни повјереник хрватске Владе у "Агрокору" Анте Рамљак рекао је да
"Агрокорове" компаније вриједе 13 милијарди куна мање него што је било приказано.

Он је истакао да је то, прије свега, "одговорност оних који су били чланови управе и предсједници управе у тренутку када су се радили извјештаји који су била објављени и преправљени".

Портал пише да је Рамљак оваквим изјавама широм отворио врата Агенцији за сузбијање корупције и организованог криминала /УСКОК/ и Државном тужилаштву /ДОРХ/, с обзиром на то да је ријеч о фалсификовању пословне документације.

Може се претпоставити да ће на крају "Агрокоров" консолидовани губитак бити огроман, јер је друга највећа свјетска консултантско-ревизијска кућа ПВЦ, радила ревизију пословања само за 2016. годину с почетним стањем из 2015. године.

Сасвим је сигурно да су овакве дубиозе почеле и много прије па тек треба открити размјере "корекције" пословања коју је радио Тодорић.

Извор: СРНА