latinica  ћирилица
05/10/2017 |  22:18 ⇒ 22:19 | Аутор: РТРС

Требиње- Изложба Велимира Илишевића

У галерији Културног центра у Требињу вечерас је отворена изложба слика Велимира Илишевића из Швајцарске "Станиште духа" на којима је обједињено реално, фигуративно и апстрактно.
Отворена изложба "Станишта духа" Велимира Илишевића - Фото: СРНА
Отворена изложба "Станишта духа" Велимира ИлишевићаФото: СРНА

Илишевић, који је одрастао и школовао се у Приједору, рекао је да је посебно задовољство излагати у својој земљи, те видјети људе које занима умјетност, што ствара обавезу за будући рад.

Он је навео да први пут излаже у Требињу и да је пријатно изненађен што, посебно млади људи, знају за њега, изражавајући наду да ће "ући" у његове радове и препознати његов језик.

"Као умјетник немам други језик него слике. Кроз њих говорим оно што мислим. По реакцијама људи осјећам коју радост могу да створим са својом умјетношћу и то се преноси на мене и постаје обавеза за будући рад", рекао је Илишевић и додао да је основна тема његових радова да прикаже радости и оне друге стране живота.

Поставка у Требињу представља наставак велике ретроспективне изложбе, допуњене новим радовима која је крајем прошле и почетком ове године била представљена у Музеју у Шафхаузену у Швајцарској, а на којој је приказано 30 година рада аутора.

Ова изложба је организована и у Приједору и Бањалуци.

Своја дјела Илишевић је до сада излагао у реномираним галеријским просторима у Швајцарској, Шпанији, Њемачкој, Словенији, Италији, БиХ и Србији.

Начелник Одјељења за друштвене дјелатности Требиња Зоран Милошевић рекао је да је ова поставка на приједлог Културног центра уврштена у програм манифестације "Требињско културно љето".

"Задовољство нам је што овом изложбом обогаћује културну понуду на начин да остварујемо циљ културног стваралаштва, а то је ширење умјетничких исказа и пружање нових изазова публици", истакао је Милошевић.

Отварању изложбе присуствовали су и владика захумско херцеговачки и приморски Григорије, игуман манастира Тврдош отац Сава, те представници друштвеног живота Требиња.

Извор: СРНА