latinica  ћирилица
06/10/2017 |  08:30 ⇒ 08:38 | Аутор: РТРС

Олујно невријеме у Њемачкој однијело седам живота

Најмање седам особа је погинуло, а на десетине је повријеђено у олујном невремену Ксавијер које је погодило сјевероисточну Њемачку.
Олујно невријеме у Њемачкој  (Фото: sueddeutsche.de) -
Олујно невријеме у Њемачкој (Фото: sueddeutsche.de)

Олуја је рушила дрвеће и изазивала прекид саобраћаја.

Сви настрадали погинули су када су на аутомобиле у којима су били, пала стабла или гране.

Како наводе њемачки медији, од посљедица невремена у Бранденбургу су настрадале четири особе, а у Хамбургу, Берлину и покрајини Мекленбург-Доња Померанија по једна.

Власти у Хамбургу су упозориле становнике да не излазе, док је у Берлину вјетар достизао брзину од 120 километара на сат. У ова два највећа њемачка града невријеме је изазвало саобраћајни колапс а на хиљаде људи није могло да се превезе на своја одредишта.

Само за три сата ватрогасна служба у Берлину имала је више од 700 интервенција, док су у Хамбургу за шест сати надлежни интервенисали 1.200 пута.

Због невремена су отказани многи летови, а дошло је и до прекида у жељезничком саобраћају због великог броја оборених стабала на пругама.

На неким локацијама прекинут је и друмски саобраћај због дрвећа које је ишчупано пало на путеве.

У неколико сјеверних држава затворене су регионалне жељезничке линије због опасности од грана дрвећа које су пале на пруге.

Невременом су највише погођени покрајине Берлин, Бранденбург, дијелови Саксоније, Шлезвиг Холштајн и Мекленбург-Доња Померанија.

Извор: Танјуг