X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
06/10/2017 |  08:38 | Аутор: РТРС

БиХ оптерећена са 17 милијарди КМ кредита

Босну и Херцеговину притишће 17 милијарди КМ кредита, подаци су Министарства финансија и трезора БиХ, а који су наведени у Приједлогу глобалног фискалног оквира БиХ.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

Овај износ закључан је с јануаром ове године, како је наведено у документу, задуживање расте по стопи од 2,4 одсто на годишњем нивоу, а 47 одсто кредита односи се на становништво с просјечном каматном стопом од четири одсто. У истом удјелу учествују кредити државним предузећима, али са стопом раста од 3,2 одсто.

"Евидентан раст кредита у ове двије области које чине више од 93 одсто укупних кредита, уз умјерене стопе привредног раста и раста стопе запослености, представљају реалну претпоставку да ће се и у наредном периоду наставити кредитна експанзија. Процјена је да ће укупни кредити у даљем периоду 2017 - 2020. година достићи више од 18 милијарди марака, уз стопу раста од 4,5 одсто у односу годину на годину до 2020. години", наведено је у подацима Министарства.

У случају да дође до смањене стопе привредног раста, Министарство процјењује да би дошло и до мање стопе раста од око два одсто због пада тражења нових кредита, повећања стопе ненаплативости постојећих кредита уз повећање каматних стопа на кредите. Подаци показују да су укупни депозити у јануару 2017. износили 17,91 милијарду марака, уз стопу раста од готово девет одсто, а на становништво се односи скоро 11 милијарди.

Извор: Независне новине