latinica  ћирилица
06/10/2017 |  15:56 ⇒ 15:56 | Аутор: РТРС

Велике промјене у Дејвис купу од идуће сезоне

Међународна тениска федерација (ИТФ) саопштила је да ће се мечеви Дејвис купа, у групама И и ИИ, наредне сезоне играти у измијењеном формату.
Дејвис куп - Фото: РТРС
Дејвис купФото: РТРС

У жељи да Дејвис куп остане такмичење привлачно за врхунске тенисере, ИТФ је одлучио да у нижим ранговима такмичења идуће године проба нови формат: играће се два дана умјесто три, и на два добијена сета, а не на три, као што је сада.

Мечеви Групе И играће се у петак и суботу, а мечеви Групе ИИ суботом и недјељом. Првог дана играће се два меча у појединачној конкуренцији, а другог дубл меч и још два сингла. Те промјене се не односе на Свјетску групу Дејвис купа.

Предсједник ИТФ-а Дејвид Хегерти је рекао да би измијењен формат Дејвис купа касније могао да се примијени и у Свјетској групи ако се то рјешење покаже успјешним. ИТФ је одлучио да се пети меч неће играти ако се у четвртом ријеши питање побједника. Такође, ако једна репрезентација поведе са недостижних 3:0, играће се само четврти меч, не и пети. Одлучено је и да се тимови повећају са четири на пет тенисера. Те промјене важе и за Свјетску групу и за ниже рангове такмичења.

Извор: БЕТА