latinica  ћирилица
08/10/2017 |  11:43 | Аутор: РТРС

"Источна алтернатива": Доживотни затвор, једина праведна казна за Орића

Удружење грађана "Источна алтернатива" Републике Српске сматра да због непостојања смртне казне у БиХ, једина праведна казна за муслиманског ратног команданта у Сребреници Насера Орића може бити доживотни затвор.
Источна алтернатива - Фото: РТРС
Источна алтернативаФото: РТРС

У овом удружењу тврде да је Орић са својим инквизиторима звјерски побио око 3.000 Срба и попалио око 150 српских села и заселака.

Из "Источне алтернативе" наводе да је оптужба против Орића за само три појединчна убиства заробљених српских бораца од укупно 3.000 Срба, од којих су половина били цивили, апсурд и доказ лицемјерја Тужилаштва БиХ, али и увреда за породице српских жртава.

Предсједник овог удружења Војин Павловић рекао је Срни да се не може предвидјети исход суђења, познајући досадашњи рад Суда БиХ, његове двоструке стандарде када је ријеч о изрицању предуде Србима у односу на Бошњаке и занемаривање српских жртава.

"Није искључено да се тај суд још једном наруга породицама српских жртава као и цијелом српском народу и Републици Српској и да ослободи или на минималну казну осуди Орића како би Србима у Сребреници и цијелој БиХ поручили да су грађани другог реда", оцијенио је Павловић.

Он истиче да би таква пресуда водила ка даљем неповјерењу у институције БиХ и ка погоршању односа, дестабилизацији и распаду земље, јер Суд БиХ својим односом и пресудама годинама показује пристрасност.

Павловић наводи да Суд БиХ, умјесто дијељења правде, потврђује своју неограничену лојалност политици СДА и њеног вође Бакира Изетбеговића, минимизирајући бошњачке злочине, а изричући незаконито високе драконске казне осумњиченим Србима, што је утврдио и Суд за људска права у Стразбуру.

Суд БиХ сутра ће објавити првостепену пресуду команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу, оптуженима за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године, најављено је из Суда.

Извор: Срна