latinica  ћирилица
09/10/2017 |  11:04 | Аутор: РТРС

Виши суд у Београду да настави поступак против Орића

Министарка правде Србије Нела Кубуровић оцијенила је да је срамна одлука Суда БиХ који је ослободио Насера Орића још једна потврда да за убице и злочинце попут њега нема казне, а да за убијене, преклане и мучене српске жртве нема никакве правде.
Нела Кубуровић - Фото: СРНА
Нела КубуровићФото: СРНА

Министарка Кубуровић вјерује да ће Виши суд у Београду, пред којим се и даље води поступак за ратне злочине против Орића за убиство девет цивила, наставити да води овај случај.

"Да ли онај ко је на најбруталније начине убијао цивилно становништво, копао очи и резао гркљане Србима у селу Залазје, остаје невин за злочине које је починио?", упитала је Кубуровићева у саопштењу.

Она је упитала и "да ли десетине очевидаца и свједока тих мучних и мрачних сјећања нису довољна потврда да убице и мучитеље стигне правда и казна?".

"Мртве очи Слободана Илића, Милутина Милошевића, Митра Савића и многих других оваквом одлуком заувијек остају дубоко закопане у црним сјећањима њихових породица, пријатеља и свих нас", истакла је министарка правде Србије.

Према њеним ријечима, мрачна истина је данас прогледала - да се само за српске жртве не зна име и презиме њихових џелата, имена оних који су им на најбруталнији начин одузели животе.

Она је упитала "да ли правда и право не познаје убиство, силовање, вађење очију, мучење стараца и дјеце, само зато што су они Срби, да ли је то помирење којем државе из региона теже?".

"Ми у Србији видимо жртву, бол, убиство, почињен злочин... а, не да ли је неко Србин, Хрват или Бошњак. Свако мора да одговара за оно што је починио, и ми од тога нећемо одустати", истакла је Кубуровићева.

Она је истакла да је најмање што се дугује српским жртвама и њиховим породицама - истина од чије су руке изгубили живот.

"Србија неће одустати од политике помирења и добросуседских односа у региону, али то морају све државе једнако да желе и буду посвећене томе", поручила је Кубуровићева.

Извор: СРНА