latinica  ћирилица
12/10/2017 |  18:26 ⇒ 13/10/2017 | 11:19 | Аутор: РТРС

Прање биографија - пресуде Орићу и Харадинају по истом моделу (ВИДЕО)

Притисци на свједоке и често мијењање исказа, контроверзан састав судија и нелогичности које су пратиле случај Насера Орића у Суду БиХ, за познаваоце правосудних апсурда не представљају ништа ново.
Орић - Фото: РТВ Слобомир
ОрићФото: РТВ Слобомир

Слична суђења већ су виђена у процесима за ратне злочине над Србима, а правницима је случај Орић готово идентичан случају Харадинај!

Насер Орић је под заштитом НАТО пакта, тврди адвокат Горан Петронијевић.

Осим по нелогичностима које прате његов случај, да је тако, истиче Петронијевић, види се и по наглом активирању неговог предмета, након што је седам година био у ладици.

Све то чињено је да Орићу не би било суђено у Србији, а рађено по рецепту из случаја Рамуша Харадинаја.

- Сјећате се читаве афере од неколико мјесеци, испало је да му је вођена предизборна кампања да би он данас био премијер самопрокламоване државе Косово. То све што се ради личи на прање биографије јер сам убијеђен и у случају Орића - тужи се само за оно што је много тешко доказати, а не и за оне случајеве који се много лакше могу доказати, појашњава Петронијевић.

Исто сматра и аналитичар Александар Павић.

Пресудом Орићу, каже, потврђује се теза о прању биографија свих који су оптужени за злочине над Србима.

- Ово је забијање прста у око свима онима који су били жртве и Рамуша Харадинаја и Хашима Тачија и Насера Орића, значи врло лако може да се деси да послије овога Насер Орић буде именован на неку високу политичку функцију, каже Павић.

- Ово не траје од јуче. Иза ових пресуда, ове неправде, стоје поједини страни утицаји на судове, на тужилаштва, на  правосуђе уопште, које у смислу Дејтонског споразума чак и није уставна категорија, наглашава стручњак за безбједност, Џевад Галијашевић.

Галијашевић контроверзним оцјењује и судско вијеће, у којем су и Весна Јасенковић и Станиша Глухајић Станиша, који су и током рата радили у Сарајеву и Тузли.

Судија Шабан Максумић, за Галијашевића је прочитана прича и човјек који је мучење Срба из логора наставио на Суду.

У свему, истиче, има и одговорности тужиоца Мирослава Јањића, због лоше организације и одсуства заштите свједока.

Види се то, каже, и на примјеру објављеног разговора заштићеног свједока са Орићем, у којем за “разбијање суда” тражи 400 евра.

- Имате другог заштићеног свједока којег Максумић одбацује потпуно и који је, каже он, нерелевантан. Имате трећег јавног свједока, бившег редсједника општине Сребреница, бившег оснивача СДА Ибрана Мустафића кога буквално развлаче по судници, додаје Галијашевић.

Уз то, тужилац Мирослав Јањић, још раније је тврдио Галијашевић, близак је СДС-у.

Испред те странке, сумња Галијашевић, на локалним изборима био је члан Изборне комисије у Источној Илиџи, што је, тврди, неспојиво са његовом фукцијом.

Подсјећа и на сумњу да је тужилац Јањић наводно узео 60.000 евра да би склонио свједоке који терете Орића, што је у анонимној пријави тврдила инспекторка Сипе Џенана Омерхоџић.

Случај никада није разјашњен.

Због бројних контроверзи, Републички центар за истраживање ратних злочина поднијеће Високом судском и тужилачком савјету пријаве против судија и тужилаца.

Због честог мијењања исказа, Одбор ратних војних инвалида Борачке организације Српске тражи санкцију српских свједока: "Одбор ратних војних инвалида БОРС-а подржао је иницијативу Одбора породица погинулих и заробљених бораца да се српским свједоцима који су мијењали исказ и давали лажне изјаве на суђењу Орићу, укине статус борца и сва примања по том основу. Српске свједоке који су мијењали исказ и давали лажне изјаве на суђењу Орићу, треба ставити на 'стуб срама'."

Да је правда у БиХ жртва политике, Џевад Галијашевић тврди у књизи “Епитаф за Босну - Босна послије Алије и Бин Ладена”, која је промовисана на бањалучком Факултету за безбједност.