latinica  ћирилица
14/10/2017 |  09:07 ⇒ 13:52 | Аутор: РТРС

Састанак код предсједника Српске; Преносимо обраћање учесника након састанка

У Бањалуци је почео састанак који је сазвао предсједник Републике Српске Милорад Додик поводом одлуке Суда БиХ да ослободи Насера Орића за злочине над српским заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године.
Бањалука: Састанак код предсједника - Фото: СРНА
Бањалука: Састанак код предсједникаФото: СРНА

Састанку присуствује предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, министри у Влади Српске, директор Полиције Српске, представници политичких партија и организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да би на састанку код предсједника Српске требало наћи ефектна и конкретна рјешења која ће донијети резултат у вези са проблемима непроцесуирања ратних злочина над Србима.

Састанак је почео у 11 часова, а Радио-телевизија Републике Српске ће директно преносити конференцију за новинаре која ће бити одржана након састанка.

На састанак се нису одазвали представници опозиције. Додик је оцијенио да су партије окупљене у Савез за промјене, одбијајући да дођу на састанак наставиле да "воде своју предизборну кампању против њега, жртвујући у тој борби основне националне и државне интересе". Додик је нагласио да су лидери СДС-а Вукота Говедарица, ПДП-а Бранислав Бореновић и НДП-а Драган Чавић и овај пут само тражили разлоге за недолазак на састанак, јер очигледно нису спремни да у отвореном и конструктивном дијалогу, Република Српска да свој снажан одговор константном понижавању од Суда и Тужилаштва БиХ.

"Нису спремни ни за какав договор који би значио бар привремено повлачење са функција у Сарајеву, док питање суђења за ратне злочине не буде ријешено. Шта је 3.500 побијених Срба за 350 њихових фотеља? За њих, очигледно ништа!", истакао је предсједник Српске.