latinica  ћирилица
14/10/2017 |  09:44 ⇒ 10:49 | Аутор: РТРС

Рака ослобођена од терориста

Град Рака, који је био главно упориште милитаната Исламске државе , потпуно је ослобођен од терориста, јавио је портал телевизије Ал Арабија, позивајући се на своје изворе.

Преостали милитанти су положили оружје и предали се оружаним снагама Снага демократске Сирије (СДФ), рекао је саговорник тог телевизијског канала.

Из курдске милиције ЈПГ  је речено да је ИД на прагу пораза, те да град данас или најкасније сутра потпуно бити ослобођен од џихадиста.

- Борбе и даље трају у Раки. Џихадисти су на прагу пораза, данас или сутра град ће бити ослобођен - рекао је портпарол ЈПГ Нури Махмуд.

ЈПГ су највећа снага савеза арапско курдских милиција Сиријске демократске снаге (СФД) које се у Раки од јуна боре против Исламске државе.

Сиријска Опсерваторија за људска права саопштила је да су припадници ИД и њихове породице напустиле такј град и да су стигли аутобуси за евакуацију преосталих страних бораца и родбине.

Није познато гдје ће бити пребачени. Евакуација се обавља у оквиру договора постигнутог између СДФ и исламиста.

Јуче је Министарство одбране Русије саопштило да милитанти контролишу мање од осам одсто сиријске територије. Руски Генералштаб такође је раније јавио да је рат у Сирији фактички завршен.

Рака се налазила под контролом терориста од 2013. године. Град се сматрао незваничном престоницом Исламске државе. Западна коалиција на челу са САД је 2016. године најавила почетак операције за ослобађање града.

Извор: Спутњик