latinica  ћирилица
14/10/2017 |  10:48 | Аутор: РТРС

Кери: Трамп опасном одлуком о Ирану ствара међународну кризу

Предсједник САД Доналд Трамп својом одлуком о нуклеарном споразуму с Ираном ствара међународну кризу и угрожава националне интересе у области безбједности и интересе америчких савезника, сматра бивши амерички државни секретар Џон Кери.
Џон Кери (Фото: Sputnik/Сергей Гунеев) -
Џон Кери (Фото: Sputnik/Сергей Гунеев)

"Одлука предсједника Трампа је опасна, он ствара међународну кризу. Одлука угрожава интересе САД у области националне безбједности и интересе најближих савезника", написао је Кери у изјави на Твитеру.

​Он је додао да одлука представља "несмотрено напуштање чињеница од стране предсједника у корист сопственог ега и идеологије".

Бивши амерички државни секретар који је учествовао у раду на међународном споразуму о иранском нуклеарном програму додао је да не разумије зашто Трамп не може да призна да се Техеран придржава нуклеарног споразума, док ИАЕА, савезници САД и чланови Трампове администрације сматрају да је то истина.

"Међутим, без обзира на разлоге, стварност је то што кршењем стабилности споразума предсједник слаби нашу позицију, отуђује нас од савезника, јача положај иранских конзервативаца, отежава доношење одлуке о сјевернокорејској кризи и ризикује да нас приближи војном сукобу", истакао је Кери.

Извор: Спутњик