latinica  ћирилица
14/10/2017 |  11:20 | Аутор: РТРС

Скупштина НАТО: Позитиван извјештај о Србији

На комитету за економију и безбједност годишњег засједања Парламентарне скупштине НАТО у Букурешту, одржаној од 7. до 10. октобра, извјештај о западном Балкану усвојен је једногласно, а Србија је похваљена.
НАТО алијанса (Фото: Flickr) -
НАТО алијанса (Фото: Flickr)

Члан делегације Скупштине Србије при НАТО-у Владимир Ђукановић рекао је за Политику да је, за разлику од досадашњих извјештаја, Србија у овом документу похваљена, те да се о њој говори афирмативно.

Коментаришући то што је на прољећном засједању у Тбилисију, британски парламентарац Ричард Бенион написао једнострани извјештај у коме је Србију означио као реметилачки фактор на Балкану и главног кривца за "шумове на дипломатским везама Београда и Приштине", Ђукановић је рекао да је на сједници у Букурешту говорио само шеф српске делегације Драган Шормаз, који је изнио конкретне примједбе.

- Све што је Шормаз рекао прихваћено је и унето у коначан финални текст тог извјештаја, који је усвојен на јесењем засједању. Једина смо земља која је похваљена апсолутно за одлично ангажовање, за сарадњу, економију, док су остале земље са Балкана претрпјеле велику критику - рекао је Ђукановић.

Подсјетио је да Србија нема право гласа јер није чланица НАТО, али је истакао да се став Србије доста уважава.

- На Србију гледају као на веома поузданог партнера у смислу те сарадње. Можемо да будемо веома задовољни овим извјештајем који се односи на Србију - додао је Ђукановић.

Навео је да су у центру пажње засједања Парламентарне скупштине НАТО у Букурешту била наводна пријетња од Русије, а оно што је њега изненадило је да Кину и Сјеверну Кореју готово нико није поменуо.

- На засједању смо могли да чујемо да ће се главна битка између НАТО и Русије водити у хибридном рату и у њега улажу огромна средства, јер сматрају да је опасна, како су рекли, пропаганда Кремља - навео је Ђукановић.

Извор: СРНА