latinica  ћирилица
14/10/2017 |  13:54 ⇒ 19:38 | Аутор: РТРС

Мрда: Док су они уништавали, ми смо градили и градићемо

Посланик СНСД-а у НСРС Данијела Мрда сматра да челници СДС-а, у недостатку аргумената којима би демантовали чињенице о "њиховој деценијској пљачки, уништавању привреде и превари грађана Источног Сарајева", најприземнијом кампањом и неистинама покушавају да обезвриједе најзначајније пројекте и милионске инвестиције којима су републичке власти, предвођене СНСД-ом, живот у Источном Сарајеву учиниле бољим и квалитетнијим.
Данијела Мрда (фото: princip.news) -
Данијела Мрда (фото: princip.news)

- Најједноставније речено: док су они уништавали, пљачкали и тјерали народ са овог подручја, ми смо градили и настављамо да градимо јер знамо шта град Источно Сарајево стратешки значи Републици Српској - рекла је Мрда, коментаришући јучерашње саопштење СДС-а након преса члана Предсједништва СНСД-а Сташе Кошарца и предсједника Градског одбора СНСД-а и начелника општине Источно Ново Сарајево Љубише Ћосића.

Нагласивши да није изненађена приземним рјечником којег СДС користи у свом саопштењу, Мрда је упозорила на то да пројекте које су грађани Источног Сарајева деценијама чекали данас нападају они који у овом граду за 25 година власти сами ништа нису направили.

- Као предсједник скупштинског Одбора за образовање, науку, културу и информисање посебно сам огорчена нападима на изградњу студенских домова у Палама, у којима студенти данас имају најбоље услове за живот у региону, за разлику од периода када су студенти у овој општини располагали са 60 соба и свега четири купатила у којима су топлу воду имали једном седмично. Можда је СДС желио да остане такво стање - рекла је Мрда.

Она је подсјетила и на чињеницу да су градитељи студентских домова на Палама, који носе име првог предсједника Републике Српске Радована Караџића, добили признања локалне заједнице у којој је СДС на власти.

- Ти људи, које они данас неаргументовано блате, студентске домове изградили су по цијени од 1.200 КМ по квадрату, док су данас цијене обичних станова на Палама скупље за 300 КМ по квадрату. Ти људи прије времена платили су све обавезе општини Пале и тако ишчупали општински буџет и локалну СДС-ову власт из проблема, а данас су мета криминализације оних који су пожурили да се сликају на отварању тих објеката и који у својим медијским памфлетима не смију ни да помену чије име носе студентски домови - упозорила је Мрда.

Коментаришући оптужбе СДС-а на рачун изградње Административног центра Владе Републике Српске у Источном Сарајеву, Мрда је рекла да те оптужбе износе они који данас не би имали гдје да сједе да није било подршке и помоћи Владе Републике Српске и предсједника Милорада Додика око изградње сједишта Скупштине града Источног Сарајева.

- Цијена изградње Административног центра Владе Републике Српске, репрезентативног објекта којим се поносимо, коштала је, са плаћеним порезима, око 2.500 КМ по квадрату. Толико ће, без пореза, коштати објекат којег ће у Источном Сарајеву купити Савјет министара БиХ и то средствима од наплаћеног клириншког дуга Русије. И сад је једно криминал, а друго није - истакла је Мрда.

Он је додала да је општина Источна Илиџа, у којој годинама влада СДС, први пут у историји била у суфициту након што су градитељи Административног центра у буџет те општине уплатили око 500.000 КМ.

- Умјесто неаргументованог и приземног блаћења, било би добро да су од тих средстава барем започели да граде зграду општине, коју годинама обећавају да ће направити. Општина Источна Илиџа наплатила је и 600.000 КМ ренте за изградњу Болнице у Источном Сарајеву, иако је начелник из СДС-а јавно говорио да то неће учинити и да ће то бити њихов допринос изградњи Болнице. СДС је поново преварио грађане Источног Сарајева - нагласила је Мрда.

Она је челницима СДС-а поручила да, како је навела, њихови прљави и приземни напади не могу нанијети штету институцијама Републике Српске и неће зауставити инвестиције и развој града Источног Сарајева.

- Овај град има Административни центар Владе Српске, има Студентски дом који носи име првог предсједника Републике Српске Радована Караџића, имаће и нову болницу и нове стазе и вјештачки снијег на Јахорини. Иза СДС-а није остало ништа, иза нас остају пројекти и дјела за бољи живот грађана и будућност Источног Сарајева - закључила је Мрда.