latinica  ћирилица
14/10/2017 |  15:48 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Како су равногорци постали главни безбједносни проблем у БиХ? (ВИДЕО)

Министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић не престаје да шокира јавност!
Министарство безјебнодсти БиХ - Фото: РТРС
Министарство безјебнодсти БиХФото: РТРС

Док из земаља Европске уније стижу упозорења о БиХ као бази терориста и јачању исламског екстремизма у БиХ, он Равногорски покрет етикетира као сметњу евро-атлантским интеграцијама БиХ.

И не само то!

У Информацији о стању безбједности у БиХ за 2016, Равногорце је смјестио уз ИСИЛ и терористичку фракцију Ал Нусра.

"Мијешао" се у свој посао или много чешће, у туђи – громогласна реакција јавности, незаобилазна је!

Биографију - стварну и "исполирану"- Црних лабудова и најцрњег међу њима Зејда Дукменића или Абу Зејда "не зна".

"Не зна" ни да се у БиХ вијоре заставе ИСИЛ-а, нити колико има потенцијалних терориста или безбједносно интересантних лица, а "зна све" о екстремизму и радикализму.

Зна министар безбједности све и о Равногорском покрету као безбједносној пријетњи.

И бх. сметњи интеграционим процесима.


"У БиХ је видно присутан и етнички/национални екстремизам са негативним утицајем на сигурносни амбијент. Међу носиоцима такве врсте радикализма са повременим насилним манифестацијама издиференцирано је неколико равногорских четничких покрета, који су сљедбеници идеологије четничког покрета из Другог свјетског рата. Поред агресивног негирања легитимности државе Босне и Херцеговине и опструкције евроатлантских интеграција, поставиле су себи за циљ и уједињење свих равногорских покрета."

Дио је ово Информације о стању сигурности у 2016. години.

Ни ту није стављена тачка. У Информацији, коју је Мектић срочио и потписао и крајем августа усвојиле његове колеге у Савјету министара, а ускоро ће исте садржине и пред бх. посланике, равногорци имају "наглашено радикалне ставове и позивају на националну и вјерску нетрпељивост".

То што је срочио рекордер међу министрима свих сазива по броју одржаних прес конференција, да објашњава и аргументима поткрепљује, данас није хтио

"Немамо коментар", кратко је гласио одговор.

А нас је интересовало – ако се већ расписао о негаторима легитимности државе Босне и Херцеговине и о ширењу нетрпељивости, како не спомену примјера ради све-присутну Антидејтон групу?

Или, ако је већ спомињао сљедбенике идеологије из дДугог свјетског рата – гдје "нестадоше" у Сарајеву нарастајући Бусулаџићевци?

Прозване равногорце, међутим, интересује – гдје је историју учио потписник Информације? Ради су истом уручити бар једну књигу о историји Равногорског покрета.

- Ја мислим да министар Мектић нема своје мишљење и да не познаје историју Равногорског покрета, поготово организацију која данас баштини ту традицију. Ако је Равногорски покрет терористичка организација, онда сам ја терориста, српски борац и патриота. А сви ми у Равногорском покрету смо српски борци, каже Јово Вукељић из Равногорског покрета.
.
Подсјећају равногорци и историчари заборавног министра, да баштине 100-годишњу традицију Краљеве војске.

Своје чланове не шаљу на страна ратишта, не тргују оружјем и не планирају терористичке нападе у свјетским метрополама.

Не убијају војнике по Рајловцу, нити полицајце по Зворнику.

Немају у својим редовима Мевлиде, Нердине, Емире... Немају параџемате ни базе за обуку бомбаша самоубица...

- Они се појављују само на одређеним празницима, светковинама, какво је на пример хапшење генерала Михајловића или његово стрељање, не емитиују ништа осим жеље да се неки историјски догађаји обиљеже као и одређене личности. Мислим да је наметање оцјене да је реч о некој безбједносној пријетњи злонамјерно, истиче историчар Бојан Димитријевић.

Злонамјерна или добронамјерна, Мектићева Информација радо је прихваћена у Сарајеву.

Истом оном граду у којем су параџемати све чешћа декорација.

И у којем је одавно већ параисториографија процвјетала, а терористи попут Хариса Чаушевића Окса постали рокери.