latinica  ћирилица
14/10/2017 |  15:55 ⇒ 15:57 | Аутор: РТРС

Владика Јефрем позвао народ да се врати вјери

Његово преосвештенство епископ бањалучки Јеферем, који је данас служио Свету архијерејску литургију у Храму Покрова Пресвете Богородице у Рудицама, код Новог Града, старом више од 100 година, позвао је српски народ да се врати православним традиционалним вриједностима и вјери да би се сачувао.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

"Ово је један од најстаријих храмова који је неким случајем сачуван у Поткозарју. Овдје су бројне генерације крштене, причешћене, вјенчане и испраћане након овоземаљског живота", рекао је он.

Вјерницима је владика честитао храмовну и завјетну славу села и поручио да је Богородица мајка свих православних хришћана, заштитница домова, породице, дјеце и свих који јој се с вјером обраћају.

Он је наглсио да су погубне поруке које се данас пласирају у медијима како овдје нема наде, нема живота.

"Какве нам само филмове пуштају, какве рекламе, како савјетују омладину и коју поруку шаљу старима? Да овдје ништа не ваља и да нема живота. Наша земља је увијек могла отхранити потомство и нема човјека да му нема мјеста под Сунцем", поручио је владика Јефрем.

Према његовим ријечима, једина нада је у јачању породице.

"Трагедија нашег народа је што је из дана у дан све више умрлих, а све мање рођених. Трагедија је да родитељи остају самохрани и кад један родитељ умре, оном другом нема ко да донесе чашу воде прије него што се упокоји, јер су дјеца негдје у свијету", рекао је он.

Владика Јефрем је навео да су преци били задовољни кад су имали основно за живот, а да су данас код многих захтијеви велики и превелики, што није добро.

Он очекује да ће на прољеће почети обнова Храма Покрова Пресвете Богородице у Рудицама.

Извор: СРНА