latinica  ћирилица
14/10/2017 |  16:55 ⇒ 16:56 | Аутор: РТРС

Каталонија: Циљ понуде за разговоре је независност

Вишерангирани каталонски званичник Ориол Хунгерас рекао је данас да је циљ понуде за разговоре са Мадридом око независности региона био договор око отцијепљења од Шпаније, а не прекид тих напора.
Каталонија (Архив) - Фото: РТРС
Каталонија (Архив)Фото: РТРС

Хунгерас је нагласио да дијалог са централним властима у свом средишту мора имати "формирање Каталонске Републике и посвећеност независности".

"Потребно је изнијети јасан став да је најбољи начин за остваривање независне републике разовор са сваким, укључујући међународну заједницу", рекао је Хунгерас члановима његове партије Ескера Републикана де Каталуња /ЕРЦ/.

Пуигдемон је почетком седмице објавио симболично проглашење независности, али је неколико секунди касније суспендовао ради преговора са Мадридом о будућности региона.

Шпански премијер Маријано Рахој је предсједнику Каталоније Карлесу Пуигдемону дао временски рок до 16. октобра да појасни свој став и до 19. октобра да промијени мишљење у случају инсистирања на отцијепљењу. Он је запријетио да ће суспендовати аутономију Каталоније уколико Пуигдемон одабере независност.

Извор: СРНА