latinica  ћирилица
14/10/2017 |  19:57 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Почиње сјетва озимих житарица (ВИДЕО)

Лијепо вријеме иде на руку ратарима, завршавају бербу кукуруза, а почели су и сјетву озимих житарица.
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС

Услови за сјетву су повољни, а минерално ђубриво јефтиније у односу на прошлу годину.

Влада Српске и ове године подстицајним мјерама подржаће производњу пшенице, а обезбједиће и регресирано гориво и ђубриво.

Захваљујући лијепом времену сјетва озимих житарица је почела у оптималном агро року. Због штете од суше на кукурузу, многи пољопривредници ће ове јесени засијати више пшенице него ранијих година.

- Кукуруз је био слаб, тако да на овим земљама овдје готово се не исплати сијати више кукуруз . Боље роди пшеница и морамо мијењати плодоред, прича Владимир Илић из насеља Амајлије.

-Ја сам примјетио да је пуно људи одлучило да сије пшеницу, и видим у припреми је пуно и посијано, додаје Мујо Мујкановић из Јање.

Лијепо вријеме омогућило је квалитетну обраду ораница, а подстицаји ресорног министарства ублажиће трошкове сјетве.

Радисав Михајловић из Амајлија наводи да је плаћао 105 марака сјеме а ђубре 71 марку и да ће сијати 20 дулума.

Поред редовних 200 марака по ха засијане површине, 100 л регресираног горива и премије од 5 ф по килограму рода пшенице, обезбијеђени су и додатни подстицаји - 28 марака по ха за набавку минералног ђубрива и 20 л регресираног горива.

Ова помоћ добро ће доћи тврде и на ПД Семберија које ове јесени планира да засије 1.100 ха стрних жита.

- У оваквом времену свака марка много значи а 300 хиљада марака свакако да значи пуно, истиче Славиша Глигоревић, технички директор ПД "Семберија".

Због недостатка влаге на појединим парцелама би могло доћи до проблема у са ницањем усјева.

Агрономи савјетују ратаре да сачекају кишу.

Агроном Станко Станић наглашава да треба сачекати пар дана да дође до одређене количине падавина, бар 10 литара по м2 да би се кренуло адекватније са сјетвом стрних жита.

Реализацијом плана сјетве и остварене просјечне приносе у Српској се може се очекивати око 270 хиљада тона рода стрних житарица.