latinica  ћирилица
15/10/2017 |  08:23 ⇒ 15:14 | Аутор: РТРС

Ураган Офелија пријети Европи (ВИДЕО)

Ураган Офелија ојачао је и из категорије 2 прешао у категорију 3 олуја по јачини, а у понедјељак би требало да стигне до ирске и британске обале, тачно на 30. годишњицу Велике олује из 1987. током које је у Великој Британији страдало скоро 20 људи и оборено 15 милиона стабала, преноси АП.
Ураган Офелија - Фото: Screenshot/YouTube
Ураган ОфелијаФото: Screenshot/YouTube

Агенција преноси да је амерички Национални центар за урагане саопштио да Офелија тренутно доноси ветрове максималне брзине од 185 километара на час, али да би до понедјељка и уторка његова јачина вјероватно требало да ослаби.

Према наводима метеоролошких служби Ирске и Велике Британије, изнад њихових подручја Офелија би требало да донесе вјетрове брзине до 130 километара на час.

У Ирској је издата је "црвена узбуна" за округе на западу земље и упозорено је на могућност оштећења инфраструктуре, високих таласа и поплава.

Метеоролошка служба Велике Британије упозорила је на веома вјетровито вријеме у понедјељак, у Сјеверној Ирској, Шкотској и на сјеверу Енглеске.

Упозорење за олују издато је и на Азорским острвима која припадају Португалу.

"Офелија је достигла јачину урагана категорије три али не мијењамо ниво узбуне", рекла је званичник португалског Метеоролошког института Елза Вијера.

Према њеним ријечима, јачина вјетра Офелије достиже стотину километара на час и проћи ће на око 150 километара јужно од азурског острва Санта Марија.

На седам од девет острва који чине Азурски архипелаг службе Цивилне заштите прогласио је црвену узбуну.