latinica  ћирилица
16/10/2017 |  09:06 ⇒ 09:14 | Аутор: РТРС

Београдски пријатељи и даље помажу Насеру Орићу!?

Супруга Самира Авдића, крунског свједока против Насера Орића, који је чуван у Београду, новцем државе Србије 2015. купила је мобилни телефон ради контакта са Орићем.
Насер Орић - Фото: AFP
Насер ОрићФото: AFP

Авдића (50), који је требало да буде најважнији свједок Тужилаштва БиХ на суђењу Орићу у Сарајеву, и његову породицу у Београду чували су припадници Јединице за заштиту личности МУП Србије, који су направили пропуст и дозволили да оптужени ступи у контакт са свједоком, који је затим одустао од свједочења. Овај свједок се трећи пут оженио и нова супруга је родом из Сребренице, као и Орић.

"Први пропуст је био што није обављена ваљана безбједносна процјена Авдићеве супруге, која је чувана са њим. Кључни пропуст је направљен када није откривено да је набавила мобилни телефон и картицу, који нису били под надзором српских служби. Накнадно је откривено да је она новац који је држава Србија дала породици Авдић да купи школске књиге за дјецу искористила да купи мобилни телефон", каже извор “Блица“ који је био упознат са чувањем Авдића. Преко тако набављеног телефона, за који српске службе нису знале да постоји, Орић је разговарао са Авдићем који је затим одустао од свједочења.

Тај разговор обављен 2015. пресрела је СИПА, агенција БиХ за борбу против криминала, и обавјестила је надлежне у Србији. У пресретнутом разговору прво Авдићева супруга прича са непознатом особом на енглеском језику. Након тога разговор настављају Авдић и Орић. Авдић је тражио од Орића да му пошаље 2.000 конвертибилних марака, наводећи да му је тај новац потребан да напусти Београд.

Овај разговор нису скривали ни Орићеви адвокати, али у њиховој верзији Авдић је наводно био заточен у Београду, и тврдио да га муче, те да потплаћују свједоке са 2.000 марака. Дио разговора је достављен суду у Сарајеву.

Иначе, Авдић, који је био припадник 28. дивизије Армије БиХ и члан Сребреничке групе, прије овога био је осуђен и одслужио је казну за убиство четири Србина из Милића. Авдићу и још једном његовом саборцу судило се и за убиство једног Бошњака из Сребренице. Осуђен је на 10 година затвора, а након жалбе Врховни суд је казну смањио на пет година.

Самир Авдић је још 1. и 8. децембра 2008. свједочио Тужилаштву у Бијељини. Он је прије тога своју изјаву о бројним злочинима Орића исписао руком на 130 страна. Међу најсвирепијим злочинима су убиство труднице у Лозничкој Ријеци, као и убиство сребреничког судије, Слободана Илића (46).

Насер Орић, који је као српски полицајац почетком деведесетих био један од тјелохранитеља Слободана Милошевића, у интервјуу 2014. рекао је да је сачувао пријатељство са неким политичарима у Београду али и са некима који су “на високим позицијама у полицијским структурама".

Извор: Блиц