latinica  ћирилица
16/10/2017 |  10:27 ⇒ 12:51 | Аутор: РТРС

У Музеју Херцеговине отворена изложба "Племенито" (ВИДЕО)

У Музеју Херцеговине у Требињу отворена је изложба "Племенито", која је дио пројекта дигитализације средњовјековног, културно-историјског насљеђа Срба. Аутори изложбе су Борис Радаковић, Предраг Лозо и Драгослав Илић, чланови Удружења историчара "Др Милан Васић" из Бањалуке.
Требиње - Изложба - Фото: РТРС
Требиње - ИзложбаФото: РТРС

Ауторски тим историчара у посљедње три године обилази територију БиХ, биљежећи културно-историјске споменике и заоставштину средњег вијека. Прикупљени подаци и фотографије приказани су на 27 паноа. Названи су по појму "племенито", који је специфичан за ове просторе, а у прошлости се користио умјесто данашњих ријечи насљедство и заоставштина.

Асистент на катедри за историју Филозофског факултета у Бањалуци Дејан Дошлић рекао је да садржај изложбе говори о стваралаштву, креацији и естетском богатству једног периода који је подијељен у неколико цјелина - стећци, натписи, сакрални списи и дипломатичка грађа.

Подручје Републике Српске и БиХ је изузетно богато културно-историјским споменицима и то не само из средњег вијека. Из те епохе главна баштина су стећци, епиграфи и црквене књиге.

Изложба је отоворена у оквиру друге Школе палеографије, науке о древним писмима, која је организована за студенте филолошких факултета из Бањалуке и Никшића.