latinica  ћирилица
16/10/2017 |  11:29 | Аутор: РТРС

Наградић: Културно - историјска баштина важна за очување идентитета Српске

Директор Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа, Слободан Наградић, рекао је да је културно-историјска баштина Републике Српске врло важан елеменат националног идентитета, без чега нема ни Српске.
Стећци (фото:sr.wikipedija org.) -
Стећци (фото:sr.wikipedija org.)

"Републички завод је основан у тешким ратним условима и несумњиво је да су они који су донијели ту одлуку били визионари јер су знали да уз помоћ Завода треба сачувати културно-историјску баштину Републике Српске", рекао је Наградић Срни, након округлог стола у Бањалуци поводом обиљежавања 25 година постојања и рада ове установе.

Наградић је рекао да је за 25 година постојања и рада Завод показао да зна да ради оно што му је задатак, а на то указује и чињеница да су два културна добра о којима је бринуо заједно са другим институцијама уписана на УНЕСКО листу свјетске културне баштине - мост Мехмед паше Соколовића у Вишеграду и некрополе са стећцима из девет општина Републике Српске.

Он је најавио да ће Завод у наредном периоду приоритетно радити на дигитализацији сваког евидентираног културног добра, истичући да у Републици Српској има више стотина културних добара, укључујући и добра природе.

Извор: СРНА