latinica  ћирилица
16/10/2017 |  11:36 ⇒ 17/10/2017 | 07:35 | Аутор: РТРС

Уочи сједнице НСРС - да ли ће опозиција учествовати у раду Парламента? (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске требало би сутра у Бањалуци да разматра Приједлог резолуције о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Српске, којом би била дефинисана неутралност Републике у односу на постојеће војне савезе.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

У Приједлогу резолуције је наведено да територија Српске не може бити отуђена на било који начин мимо Устава и закона, нити јој се може утврдити и уписати друго својство. Сваки покушај ускраћивања свих суверених права над територијом Српске сматраће се кршењем уставног поретка и међународног права и неће производити правно дејство.

У овом документу је прецизирано да је Српска опредијељена да сваки будући статус координише са Србијом, као потписником Дејтонског мировног споразума.

"У складу с тим Народна скупштина доноси одлуку о проглашавању војне неутралности Српске у односу на постојеће војне савезе до евентуалног расписивања референдума у Српској на коме би била донесена коначна одлука о овом питању", наводи се у документу који су предложили клубови посланика СНСД-а, СП-а и СДС-К.

Посланици опозиције нису данас прецизирали да ли ће учествовати у раду парламента, али је наговијештено да ће и сутра покушати да опструишу рад. На дневном реду требало би да буде и Извјештај о раду МУП-а за првих шест мјесеци ове године. Сједница Одбора за безбједност, на којој је требало да буде расправљано о овој тачки дневног реда, због недостатка кворума данас није одржана. Сједницу су након почетка напустили посланици владајуће коалиције, јер, кажу, министар није могао да поднесе извјештај с обзиром на то да је тренутно на службеном путу.

Опозиција у Републици Српској најавила је да ће учествовати у раду 22. редовне сједнице, ако странке на власти пристану да се, како кажу, расчисти ситуација са 21. сједнице која је више пута прекидана. Захтијевају да се у дневни ред уврсти информација о ангажовању полиције 13.9. на сједници НСРС, да се са дневног реда скине ревизорски извјештај јер ревизора нема, као и да се у дневни ред уврсти петогодишњи стратешки план Републике Српске који се тиче и војне неутралности.

Посланик Напредне Српске, који дјелује у Клубу ПДП-а, Адам Шукало изјавио је да ће опозиција на сутрашњој скупштинској сједници предложити допуну дневног реда информацијом о понашању припадника МУП Српске у вези са спречавањем народних посланика да присуствују скупштинској сједници 12. и 13. септембра.

- У том смислу, ми смо понудили информацију и закључке за које ћемо тражити да буду усвојени, а још 13. септембра смо рекли да тражимо оставку предсједника Народне скупштине Српске Недељка Чубриловића, министра унутрашњих послова Драгана Лукача и генералног секретара скупштине Марка Аћића - рекао је Шукало.

Он је навео да се увидом у стенограм са сједнице одржане 12. и 13. септембра, за коју опозиција сматра да је била нелегална, види да посланицима који су третирани тако да им је била изречена мјера удаљења за сједнице - то стенограмски није констатовано.

- Немогуће да се не зна, врло се добро зна, али то треба званично да се укаже, или да се на јавном саслушању или сједници парламента докаже нешто друго, каже Миланко Михајилица, предсједник Одбора за безбједност НС РС (СРС).

Кворума није било јер су сједницу одбора, након почетка, напустили посланици владајуће коалиције. Разлог је био одсуство министра због службеног пута.

- Ми смо на прошлој сједници одбора инсистирали и тражили од господина Михајилице, да с обзиром на природу посла министра унутрашњих послова, прије сазивања сједнице контактира мимнистра и ми смо сви прихватили да ћемо доћи у вријеме кад то њему буде одговарало, а не овако као данас, напомиње Драгољуб Давидовић, члан Одбора за безбједност НС РС (СНСД).

Из владајуће коалиције поручују – спремни смо за сваки сценарио.

- Ми ћемо учинити све да избјегнемо било какве ексцесе у Народној скупштини. Што је најважније, желимо да поручимо грађанима да ће сједница скупштине бити одржана без обзира на то да ли опозиција присуствовала или не, поручује Радован Вишковић, шеф Клуба посланика СНСД-а.

- Опозиција наставља са покушајем саботирања и физичког онемогућавања одржавања скупштине, чиме директно урушава рад највише законодавне институције. Потпуно је очигледно да опозиција покушава да кризу из Сарајева прелије у институције Српске, напомиње Споменка Стевановић, шефица Клуба посланика ДНС-а.

А скупштинско засједање са великом пажњом пратиће и из удружења проистекла из Одбрамбено – отажбинског рата. Сматрају да ће понашање опозиције у великој мјери одредити и њихово дјеловање у случају одржавања посебне сједнице о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ.

- Сједница Народне скупштине треба да буде регуларна да се сви одазову да буду у склопу, у духу, оног разговора који смо заједничким консензусом одржали и договорили се у суботу насастанку код предсједника Републике, поручује Недељко Митровић, предједник Републичке организације породицс погинулих и заробљених бораца и несталих цивила.

- Ако ишта значи апел Савез РВИ, ми апелујемо да се сједне и договори бар у погледу Суда и Тужилаштва БиХ. Ми и не тражимо да се неко договара што се тиче политичке стране, то нека се бори свако као мисли да је добро, али ово нам је заједнички циљ, наводи Драган Врховац, предсједник Савеза РВИ.

Из ратних удружења опозицију подсјећају и да цури рок од десет дана који им је предсједник Српске дао да се изјасне о референдуму - јавно да га подрже и гласају за скупштинску одлуку.