latinica  ћирилица
16/10/2017 |  12:17 ⇒ 12:54 | Аутор: РТРС

Град Требиње помаже основцима (ВИДЕО)

Градска управа Требиња финансијски ће помоћи 130 дјеце основних школа која путују из села у централну школу или наставу похађају у подручним школама. За ту намјену, за текућу школску годину биће издвојено око 100.000 КМ.
Требиње - школа - Фото: РТРС
Требиње - школаФото: РТРС

Финансијску надокнаду од 75 или по 125 КМ добијаће сваки основац, под условом да један, односно оба родитеља немају запослење. Циљ је, кажу у Градској управи, да се помогне породицама и сачува село. 

-  Сматрамо да ће јако село дати јак град и да ће ова финансијска подршка, између осталог, бити довољна да заинтересује и друге за враћање на село и одржавање своје имовине - каже градоначелник Лука Петровић.

Одлука Градске управе, каже Јеремије Лојпур, има шири значај. Он и спуруга су незапослени. Два основца, два пута седмично, вози у седамнаест километара удаљено Требиње, на тренинге.

- Не желим да моја дјеца заостају за другом, градском дјецом, а све то кошта. Ова мјера  ће омогућити дјеци боље услове и у сваком случају је похвална - каже Лојпур.

Родитељи чија дјеца похађају наставу у подручним школама страхују од укидања тих школа. Тврде да, због наставе у комбинованим одјељењима, има разлике у школовању њихове дјеце и дјеце у граду. Ипак, сматрају да је свако рјешење боље од гашења школа. 

Градска управа је обезбиједила новац за субвенцију основаца из четири подручне школе.

- Наш фонд ће, у првом полугодишту, бити 45.000 КМ, а у другом око 60.000 КМ, јер у првом полугодишту финансирамо четири, а у другом пет мјесеци - каже Петровић.

Потребна средства за субвенције, обезбијеђена су из градског Фонда солидарности.