latinica  ћирилица
16/10/2017 |  16:24 | Аутор: РТРС

Могеринијева у новембру у Вашингтону

Високи представник ЕУ за спољне послове Федерика Могерини најавила је да ће у новембру посјетити Вашингтон, како би позвала америчке посланике да не повуку САД из Заједничког свеобухватног плана акције /ЈЦПОА/, споразума који је потписан са Ираном.
Федерика Могерини - Фото: СРНА
Федерика МогериниФото: СРНА

Она је на конференцији за новинаре након састанка 28 министара спољних послова чланица ЕУ у Луксембургу рекла да ће у Вашингтону бранити нуклеарни споразум са Ираном из 2015. године, након што је амерички предсједник Доналд Трамп запријетио да ће САД иступити из ЈЦПОА.

Могеринијева је упозорила да је Трампов став према Ирану угрозио и могућност дијалога са Сјеверном Корејом.

"Министри су забринути због чињенице да би ситуација са ЈЦПОА могла негативно да утиче на могућност отварања нових преговора или чак отварања новог простора за преговоре са Сјеверном Корејом", изјавила је Могеринијева.

Лидери Француске, Велике Британије и Њемачке су у заједничком саопштењу укорили Трампа због одлуке да не потврди да Техеран испуњава услове из споразума и напоменули да је споразум и даље у заједничком интересу када је у питању безбједност.

Споразум са Ираном су подржале и Русија и Кина, преноси АФП.

Из УН је више пута потврђено да се Иран држи техничких захтјева из ЈЦПОА, али је Трамп инсистирао да се "фанатички режим" у Техерану не понаша "у складу са духом споразума".

Извор: Срна