latinica  ћирилица
16/10/2017 |  17:52 ⇒ 17/10/2017 | 10:17 | Аутор: РТРС

У припреми бх. Закон о правима жртава тортуре - нису консултована српска удружења (ВИДЕО)

Министарство за људска права и избјеглице БиХ, до краја године планира доношење Закона о правима жртава тортуре у БиХ.
Закон о правима жртава тортуре - Фото: РТРС
Закон о правима жртава тортуреФото: РТРС

У Савезу логораша Републике Српске и Удружењу "Жене жртве рата" тврде да их нико није консултовао приликом израде закона. Поручују да ту област треба уредити законом у Републици Српској. У СДС-у тврде да закон неће бити усвојен у Савјету министара БиХ, све док је Влада Српске против. Ипак, спорни закон нашао се у плану рада Савјета министара за ову годину.

Не само да је планом рада ресорног министарства за 2017. предвиђено доношење Закона о правима жртава тортуре на нивоу БиХ, већ је и министарка Семиха Боровац јавно поручила да неће одустати од законског регулисања ове области на нивоу БиХ.

- То што министарка Боровац жели је немогуће извести зато што је то пренос надлежности, ово је у надлежности ентитетских влада. Нико из Републике Српске нити ја лично или нити неко из Удружења није консултован нити имамо било каквог удјела у изради тог закона, наводи Божица Рајилић-Живковић, предсједник Удружења жене жртве рата Републике Српске.

Ипак, из Кабинета Семихе Боровац одговорају да је у припреми закона учествовао један представник из Српске, из Регионалног удружења логораша Вишеград. То је очигледно било довољно да га уграде у Програм рада Савјета министара БиХ за прошлу, а сада и за ову годину. Замјеник министра, СДС-ов Предраг Јовић, не објашњава да ли је могао да спријечи да закон буде у Програму рада, али увјерава да неће бити усвојен на Савјету министара БиХ. Из СНСД-а поручују да су против закона.

- Нема сагласности Владе Републике Српске ни министара из Савјета министара и тај закон не може ући у процедуру сада какав је, ако будемо имали поново неке јавне расправе и анализе екпсретске групе онда ћемо сви заједно разговарати а до тада нема сагласности, истиче Предраг Јовић, замјеник министра за људска права и избјеглице БиХ (СДС).

- Желим истаћи да би СНСД и у надлежним Комисијама али и у оба Дома био против овог закона а увјерен сам да овај закон неће добити подршку и других посланика и делегата из Републике Српске , такође сматрам да су ова питања у надлежности ентитета, наглашава Лазар Продановић (СНСД).

Законом је предвиђено да логораши, силоване жене и друге жртве ратне тортуре у цијелој БиХ остваре право на репарацију, што је хумано и људски. Но, питање је ко све има право на одштету и ко ће је исплаћивати. Из Српске подсјећају да је Амор Машовић један од директора ИНО БиХ без икакве контроле давао потврде лицима који уопште нису били логораши.

- Тај закон и јесте направљен са злом намјером да се уруши финансијски Република Српска, то штампање потврда из Института за логораше, то неће проћи, поручује Рајилић-Живковић.

На иницијативу Удружења "Жене жртве рата РС" направљен је нацрт закон који правно регулише права жртава тортуре. Очекују да би најкасније до краја године требало да буде на сједници Народне скупштине Републике српске. Из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске нису нам одговорили да ли је закон завршен и када ће бити упућен у скупштинску процедуру.