latinica  ћирилица
16/10/2017 |  20:53 | Аутор: РТРС

Пјонгјанг: Нуклеарни рат може избити сваког тренутка

Сјеверна Кореја поручила је УН-у да никада неће преговарати о расходовању свог нуклеарног арсенала уколико САД не промјене своју "непријатељску" политику.

Пјонгјанг је упозорио да "нуклеарни рат може да избије у сваком тренутку".

Замјеник амбасадора Сјеверне Кореје у УН Ким Ин Ријонг рекао је Одбору за разоружање при Генералној скупштини УН да је ситуација на Корејском полуострву "достигла веома критичну тачку и да нуклеарни рат може да избије у сваком тренутку", преноси АФП.

"Уколико се непријатељска политика и нуклеарна пријетња САД у потпуности не искоријене, никада нећемо ставити наше нуклеарно оружје и балистичке ракете на преговарачки сто ни под каквим околностима", истакао је он.

Сјевернокорејски дипломата је навео и да је, после низа ракетних лансирања и шесте нуклеарне пробе, његова земља "прошла кроз посљедњу капију" на путу ка статусу пуноправне нуклеарне силе, с могућностима да изведе нуклеарни напад.

"Цијелокупна копнена територија САД је у нашем домету и ако се САД усуде да нападну макар и центиметар наше свете територије, неће измаћи нашој оштрој казни у било ком дијелу свијета", рекао је Ким.

Он је напоменуо да Северна Кореја неће узети на нишан ниједну земљу која се не придружи војној кампањи на челу са САД.

"Све док не узме учешће у америчким војним акцијама против Сјеверне Кореје, немамо намјеру да употребимо нуклеарно оружје нити да пријетимо таквим оружјем ниједној другој земљи", нагласио је он.

САД и Јужна Кореја почеле су данас 10-дневне заједничке поморске вежбе, у новом показивању снаге против Пјонгјанга, а у њима учествују и један амерички носач авиона и два америчка разарача, напомиње француска агенција.

Извор: Б92, Танјуг