latinica  ћирилица
17/10/2017 |  11:32 | Аутор: РТРС

Школе у Српској пред проблемом - Наставници дијеле петице као бомбоне

Анализа успјеха ученика основних школа у Републици Српској показала је да је чак 77,64 одсто ученика постигло одличан или врлодобар успјех, односно скоро половина ученика је постигла одличан успјех.
Школа - Фото: РТРС
ШколаФото: РТРС

Из Републичког педагошког завода кажу да овакви резултати показују да садашњи начин оцјењивања има недостатака и упозоравају да наставници морају напустити традиционални начин оцјењивања како би оно на најобјективнији начин одсликавало знање ученика.

Непоходно је кажу, прихватити савремени приступ оцјењивања који подразумијева планирање, праћење тока наставе и учења, регистровање података о напредовању ученика, саопштавање повратних информација ученицима и родитељима и вредновање реализоване наставе.

Да "поплава" одликаша и вуковаца није стварни одраз знања, показале су и анализе Републичког педагошког завода, који је прије четири године вршио екстерну провјеру ученика деветих разреда из метематике и српског језика. Тада је уочена велика разлика између екстерне провјере постигнућа и закључних оцјена које су биле веће.

Извор: Независне новине