latinica  ћирилица
18/10/2017 |  14:17 ⇒ 14:43 | Аутор: РТРС

Ђокић: Изражен јасан политички став Српске

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић изјавио је да је Резолуцијом о војној неутралности Републике Српске изражен јасан политички став Српске када је ријеч о војном позиционирању БиХ у вези са односима према НАТО.
Петар Ђокић, прес - Фото: РТРС
Петар Ђокић, пресФото: РТРС

Ђокић је рекао да се Српска још раније опредијелила да ће у том смислу слиједити пут Србије, која је прогласила војну неутралност.

- Ово је став Републике Српске о којем треба да се разговара и преговара у оквиру институција у БиХ које су донијеле одлуку у погледу статуса БиХ када је ријеч о повезивању и сарадњи са НАТО савезом - рекао је Ђокић.

Према његовим ријечима, ово питање не треба драматизовати, јер је ријеч о заузимању једног става о одређеном питању.

Резолуцијом о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске, коју је ноћас усвојила Народна скупштина Српске, дефинисана је неутралност Републике у односу на постојеће војне савезе, те да територија Српске не може бити отуђена на било који начин мимо Устава и закона, нити јој се може утврдити и уписати друго својство.

Опозиција дала "вјетар у леђа" власти у Српској

Ђокић је изјавио да је опозиција, покушајем блокаде рада Народне скупштине Републике Српске, само дала "вјетар у леђа" власти у Српској, јер народ препознаје да немају добре намјере. Он је навео да је покушај спречавања Народне скупштине Српске, институције која има највећи ауторитет, да обавља Уставом и законима предвиђену обавезу недопустив и сраман облик политичког дјеловања.

- Увјерен сам да то у Републици Српској и код српског народа неће бити прихваћено као добра намјера. Напротив, они који су се јуче непримјерено понашали претрпјеће огромну штету, јер ничим није изазвано онакво понашање - рекао је Ђокић.

Он је подсјетио да ни претходна блокада од опозиције није успјела, те да је и овај пут Народна скупштина у складу са Пословником наставила рад и успјешно окончала сједницу.

- Из овога треба да извуку поуке, да се врате и наставе нормалан рад у парламенту, нико их не спречава да говоре - истакао је Ђокић.

Извор: СРНА