latinica  ћирилица
18/10/2017 |  15:34 ⇒ 16:06 | Аутор: РТРС

Хрвати у Србији почели преговоре о откупу куће бана Јелачића

Представници хрватске националне мањине у Србији задовољни су сарадњом са српским властима и испуњеном обећању и добијеним средствима за обнову куће бана Јосипа Јелачића у Петроварадину.

Предсједник Хрватског националног вијећа (ХНВ) Славен Бачић изјавио је да су с представницима српске владе почели конкретни договори око откупа и преуређења родне куће бана Јелачића.

"Дан послије објаве предсједника Србије Александра Вучића да ће хрватској мањини бити уплаћено пола милиона евра за откуп и преуређење куће Јелачића, одржан је састанак с државним секретаром и представником новосадског Завода за заштиту споменика. Сљедећи састанак биће за мјесец дана, до када би требало да буду завршени преговори с власницима станова у објекту око цијене откупа", објаснио је Бачић за Хину.

Родна кућа бана Јосипа Јелачића, у подножју петроварадинске тврђаве, требало би да буде мјесто окупљања мјесних, али и свих осталих Хрвата у Војводини.

Предсједник хрватског удружења "Јелачић" Петар Пифат каже да је у плану откуп стана који има излаз на балкон изнад којег је постављена спомен-плоча посвећена бану Јелачићу, као и подрума и приземља куће, који су у власништву правне особе.

"Ова кућа је симбол националног поноса и бренд Петроварадина. У њој ће бити сједиште хрватских удружења, мјесто сусрета и окупљања, а имаће и туристичку намјену", навео је Пифат.

Поступак Владе Србије поздравио је и предсједник Демократског савеза Хрвата у Војводини (ДСХВ) Томислав Жигманов.

"Хрвати у Србији су с великим задовољством примили информацију предсједника Србије Александра Вучића о осигурању потребних, не малих финансијских средстава из државног буџета за обнову родне куће бана Јосипа Јелачића у Петроварадину", навео је Жигманов.

Додао је да вођство хрватске мањине оцјењује "да се на овај начин, партнерски и у доброј вјери, уз укљученост и представника власти Републике Хрватске, најбоље рјешавају проблеми с којима се суочавају Хрвати у Србији, а тичу се реализације прве тачке Суботичке декларације, која су прошле године потписали Грабар Китаровић и Вучић".

Хрватска предсједница и Вучић који је тада био предсједник потписали су у љето 2016. у Суботици Декларацију о унапређењу односа и рјешавању отворених питања између Хрватске и Србије.

Једна од тачака Декларације односи се на откуп и преуређење родне куће бана Јосипа Јелачића, као објекта од посебног значаја за хрватску мањину у Војводини и Србији.

Кућа је изграђена 1745. године.

На историјско значење објекта у Петроварадину указује спомен-плоча, обновљена у окобру 2001. поводом обиљежавања 200. годишњице рођења најпознатијег хрватског бана.

Фасада објекта обновљена је 2012. године.

Хрватска мањина, сваке године у сусједној цркви, гдје је он крштен, 19. октобра обиљежава годишњицу рођења бана Јелачића.

Извор: Танјуг