latinica  ћирилица
18/10/2017 |  16:25 | Аутор: РТРС

МУП Србије: Забиљежен пад броја жртава трговине људима

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Србије Биљана Поповић Ивковић изјавила је да је у Србији забиљежен благи пад броја жртава трговине људима, са 55 колико је идентификовано лани на 27 колико је евидентирано ове године.
Трговина људима - Фото: РТРС
Трговина људимаФото: РТРС

Ивковићева је у Краљеву, на конференцији, поводом 18. октобра - обиљежавања Међународног дана борбе против трговине људима, навела да је Србија усвојила Стратегију превенције и сузбијања трговине људима за период 2017-2022. године, која подразумијева и заштиту жртава, прије свега дјеце и жена.

"Одлучни смо да се снажно и свеобухватно обрачунамо са криминалним групама и појединцима који врбују младе људе, пре свега децу, али и сексуално и радно експлоатишу друге грађане", истакла је Ивковићева.

Она је указала да је МУП проблем трговине људима препознао као једну од важних тема за едуковање дјеце у раном узрасту и важност да препознају шта је превара, радна експлоатација и како да се од тих опасности заштите, саопштено је из МУП-а Србије.

"Нама су деца најважнија и наш примарни задатак је да омогућимо њихову безбедност и да их на време едукујемо и научимо како да се заштите, јер је то најважније у раном узрасту", рекла је Ивковићева.

Она је навела да, према подацима МУП-а, на територији Србије током последњих година доминира унутрашња трговина људима, које експлоатишу држављани Србије, али да је Србија у мањој мјери земља поријекла жртава трговине људима и земља транзита.

Извор: Срна