latinica  ћирилица
18/10/2017 |  16:46 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Реаговања на усвајање Резолуције о војној неутралности (ВИДЕО)

Помало у сјени новог покушаја блокаде рада Народне скупштине, остао је дневни ред и усвојени закони и одлуке.
Резолуција - Фото: РТРС
РезолуцијаФото: РТРС

Ипак, велику пажњу јавности и бројна реаговања изазвало је усвајање Резолуције о заштити уставног поретка и војној неутралности Републике Српске.

"Република Српска је опредјељена да сваки будући статус координише са Републиком Србијом као потписницом Дејтонског споразума. У складу с тим Народна скупштина Републике Српске доноси одлуку о проглашавању војне неутралности Републике Српске у односу на постојеће војне савезе до евентуалног расписивања референдума у Републици Српској на коме би се донијела коначна одлука о том питању."

Ово је само дио текста резолуције, у којој је, између осталог наведено и да ће се сваки покушај ускраћивања суверених права над територијом Српске сматрати кршењем уставног поретка и међународног права и неће производити правно дејство. Резолуција није усмјерена ни против БиХ, другог ентитета нити против НАТО-а, кажу у СНСД-у, и додају да је Српска имала право да је усвоји и по закону и по уставу и по Дејтонском споразуму.

- Оно што је посебно потенцирано у овој Резолуцији је да се ми апсолутно залажемо за дејтонску БиХ, али дејтонску по слову Дејтона, а не по духу дејтона, како то неки желе да прикажу. Тренутно је БиХ далеко од дејтонске БиХ, истиче Радован Вишковић, шеф Клуба посланика СНСД у Народној скупштини Републике Српске.

Међутим, доминантно бошњачке странке доношење ове резолуције виде као као кршење Дејтонског споразума, призивајући реаговање против руководства српске.

- Ја лично мислим да овдје они који требају да штите уставни поредак ове земље требају реагирати, спрам оних који су заговарачи и идејни творци ове резолуције, каже Рамиз Салкић, потпредсједник Републике Српске.

Ни опозиција овај документ није дочекала са подршком. Усвојену резолуцију сматрају непотпуном и политичким маневром владајуће већине.

- Потпуно је јасно да они овим желе у други план ставити нешто што је много важније, а то је стављање ван снаге Одлуке о референдуму, која ће услиједити ускоро, каже Драган Чавић, НДП.

Ова резолуција представља израз политичке воље Републике Српске, кажу из странка које су је предложиле, додајући да су свјесни да унутар БиХ постоје и стране које другачије гледају на ово питање.

- Ово је став Српске, о којем треба да се разговара унутар институција БиХ, које су донијеле одлуку о погледу статуса БиХ, када су у питању повезивање и сарадња са НАТО савезом, напомиње Петар Ђокић, предсједник Социјалистичке партије.

- Овдје је потпуно јасно да су свој уставни и законски капацитет институције Републике Српске искористиле да народни посланици донесу Резолуцију о војној неутралности, поручује Сташа Кошарац, СНСД.

Огласио се и високи представник, који је поручио да РС нема надлежности да доноси одлуке, док су из НАТО-а навели да је одлука о приступању савезу искључиво на БиХ и да они не присиљавају никога да им се придружи.