latinica  ћирилица
23/10/2017 |  17:44 ⇒ 18:01 | Аутор: РТРС

Срби с Космета показали јединство и приврженост Србији

Српски национални корпус великим одзивом и подршком кандидатима Српске листе на локалним косметским изборима показао је јединство и чврсту везу са Србијом, док је албански још једном потврдио потпуну подвојеност између присталица политике Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја.
Српска листа (Foto:kossev.info) -
Српска листа (Foto:kossev.info)

Српски национални корпус показао је, како је навео предсједик Српске листе Горан Ракић, да је чврсто везан за Србију и да ће кроз институције јединствено, уз помоћ Београда, настојати да се избори за што бољи положај Срба на самопроглашеном Косову.

Супротно томе, албански национални корпус још једном је потврдио потпуну подвојеност у односу на присталице Тачијеве и Харадинајеве политике, коју одликује подршка криминалним и корумпираним круговима, због чије политике више од 60 одсто младих Албанаца тражи азил у некој од западних земаља.

На локалним изборима одржаним јуче на Косову и Метохији Српска листа остварила је апсолутну побједу у свих 10 општина са већинским српским становништвом.

Девет од 10 кандидата за градоначелнике изабрани су у првом кругу, док ће у најмањој општини, Клокоту, гласачи у другом кругу бирати између кандидата Српске листе и Групе грађана из Врбовца Страхиње Спасића и Божидара Дејановића.

У Скупштинама општина у Зубином Потоку, Лепосавићу, Сјеверној Косовској Митровици, Звечану, Новом Брду, Штрпцу, Грачаници, Партешу и Ранилугу, одборничке већине чине чланови Српске листе.

Осим у општинама у којима Срби чине већину, они ће бити заступљени у Косовској Каменици, гдје су освојили готово 10 одсто процената.

Кандидати Српске листе нису побиједили једино у општинама Исток и Липљан, гдје су по броју гласова поражени од стране група грађана које чине Срби који нису чланови ове листе.

Када је ријеч о албанским политичким странкама, радикални албански покрет Самоопределење доживио је фијаско јер у првом кругу избора није добио ниједног градоначелника, док ће се у другом кругу надметати пет кандидата овог покрета.

Лош резултат имала је и Демократска партија Косова /ДПК/ Кадри Весељија која је у првом кругу побиједила једино у Глоговцу, док у другом кругу има кандидате за градоначелнике у 11 општина.

Уз ДПК и Самоопределење, пораз је доживјела НИСМА бившег хашког притвореника Фатмира Љимаја, која ће у другом кругу имати само једног кандидата за градоначелника у општини Малишево.

Алијанса за будућност Косова Рамуша Харадинаја добила је градоначелника у Јунику, упоришту бивше терористичке ОВК, док ће се у другом кругу надметати у још осам општина.

Најбољи резултат остварио је Демократски савез Косова /ДСК/ бившег премијера Исе Мустафе.

ДСК је преузео власт у Косову Пољу, Липљану, Пећи и Косовској Витини, а у другом кругу ће се надметати још 10 кандидата ове најстарије партије косовских Албанаца, укључујући и Приштину, гдје ће кандидат ДСК одмјерити снагу са кандидатом Самоопределења.

Занимљиво је да је у Србици, упоришту Тачијеве и Весељијеве Демократске партије Косова, у првом кругу изабран кандидат Групе грађана из породице Адема Јашарија, оснивача терористичке ОВК.

Извор: Срна