latinica  ћирилица
23/10/2017 |  18:52 ⇒ 19:00 | Аутор: РТРС

На Сајму књига у Београду представљена издања АНУРС-а

На Сајму књига у Београду данас је промовисано пет издања Академије наука и умјетности Републике Српске које су читалачкој публици представили угледни професори и академици из Српске.
Београд - Сајам књига - представљена издања Акедемије наука и умјетности Републике Српске - Фото: СРНА
Београд - Сајам књига - представљена издања Акедемије наука и умјетности Републике СрпскеФото: СРНА

Представљајући књигу "Бесједе" академика Рајка Кузмановића, секретар АНУРС-а академик Драго Бранковић рекао је да ће "Бесједа" бити драгоцјено штиво за оне који се тек невјешто почињу бавити говорништвом.

Бранковић је оцијенио да компилација Кузмановићевих говора изречених у различитим приликама и поводима најбоље илуструје "зашто је Кузмановић један од највећих реторичара данашњице".

"Академик Кузмановић већ пет деценија ради на развијању наше друштвене свијести са јаком вјером у будућност. У књизи је садржано 100 бесједа које најбоље осликавају вријеме и догађаје", навео је Бранковић.

Он је рекао да је у "Бесједама" изражено Кузмановићево мишљење о највећим српским ствараоцима, од Михајла Пупина, Николе Тесле, Петра Кочића па до његових савременика, као и мишљење о најважнијим догађајима из савремене историје и документима какав је Дејтонски мировни споразум.

"На `Октобарским сусретима правника` Кузмановић је рекао да Дејтонским мировним споразумом није створена држава благостања, него је нађен модел којим је елиминисана унитарна и створена двоентитетска држава", подсјетио је Бранковић на једну од Кузмановићевих бесједа.

Бранковић је представио и Зборник радова са научног скупа "25 година Народне скупштине Републике Српске" у којем су садржани радови актуелног предсједника Скупштине Недељка Чубриловића, првог предсједника Народне скупштине Српске Момчила Крајишника, академика Алекса Бухе, Косте Чавошког, Радомира Лукића и многих других.

Академик Гојко Ђого говорио је о издању "Библиографија", аутора Здравке Радуловић, у којем је на посебно исцрпан начин обрађено дјело академика Рајка Петрова Ноге.

Ђого је истакао да је ријеч о ремек дјелу библиографске вјештине, дјелу које ће бити незаобилазно за оне који ће се бавити стваралаштвом Рајка Петрова Ноге.

Академик Драган Данелишен представио је књигу "Ратне болнице у Сарајевско-романијској регији" групе аутора, оцијенивши да је ријеч о дјелу изузетне документарне вриједности јер садржи спискове љекара - Срба који су од 1992. до 1996. године избјегли из Сарајева, као и списак осталог медицинског особља.

"Академик Мирко Шошић, који је један од аутора, са правом је рекао да ова књига треба да остане у архиви људског памћења да се рат не би поновио", рекао је Данелишен.

Академија наука и умјетности Републике Српске представила је на данашњој промоцији и часопис "Савремени материјали" који је изузетно цијењен и на међународном пољу и објављује научне радове страних научника.

Извор: СРНА