latinica  ћирилица
24/10/2017 |  09:18 ⇒ 09:24 | Аутор: РТРС

"Ратне судије" тема сутрашње сједнице Високог судског и тужилачког савјета

Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ БиХ разматраће сутра иформацију Центра за истраживање рата и ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске о ратним судијама и тужиоцима који и сада обављају правосудне функције.
Високи судски и тужилачки савјет Босне и Херцеговине - Фото: РТРС
Високи судски и тужилачки савјет Босне и ХерцеговинеФото: РТРС

Предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија је потврдио да су добили информацију Центра у којој је обухваћено девет судија и шест тужилаца који су ступили у правосудне институције у периоду од 2003. до 2007. године. Он је додао да ће информација Републичког центра бити упућена Канцеларији дисциплинског тужиоца ВСТС-а ради даљих провјера. Тегелтија сматра да ова тачка, коју је предложио за дневни ред сједнице, заслужује крајње озбиљну расправу и закључке. Напоменуо је да ВСТС нема овлаштења да разрјешава судије и тужиоце без учињеног дисциплинског прекршаја, који се чини од дана када су постали судије или тужиоци.

Према предложеном дневном реду дводневне сједнице, чланови Савјета би требало да разматрају и информацију о изради измјена и допуна Стратегије за рад на предметима ратних злочина. Током првог дана засједања, ВСТС ће, између осталог, дати свој приједлог мишљења о оствареним резултатима рада Суда БиХ, Врховног суда Републике Српске и Врховног суда Федерације БиХ, те Апелационог суда Брчко дистрикта у 2016. години. Приједлог мишљења о оствареним резултатима рада у прошлој години требало би дати и за Тужилаштво БиХ, Републичко тужилаштво Републике Српске, Федерално тужилаштво Федерације БиХ и Тужилаштво Брчко дистрикта.

Другог дана сједнице, у четвртак 26. октобра, Савјет би, између осталог, требало да именује замјеника главног тужиоца Тужилаштва БиХ каои и судије у Окружним и Основним судовима у Републици Српској и Федерацији БиХ.

Извор: СРНА