latinica  ћирилица
24/10/2017 |  11:48 | Аутор: РТРС

Шојгу: Москва ће помоћи у борби против терориста

Москва је спремна да помогне Асоцијацији нација Југоисточне Азије у спречавању ширења међународног тероризма, нарочито у спречавању инфилтрације тероризма у азијско-пацифичким земљама, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.
Сергеј Шојгу (Фото: Sputnik/Alexei Druzhinin) -
Сергеј Шојгу (Фото: Sputnik/Alexei Druzhinin)

Он је у обраћању на састанку министара одбране земаља АСЕАН-а рекао да је Москва спремна да пружи било какву потребну помоћ с циљем јачања капацитета чланица АСЕАН-а и руских партнера за борбу против пријетњи.

Шојгу је напоменуо да је у седам година, колико је прошло од оснивања Савјета министара одбране чланица АСЕАН-а, Савјет постао ефикасан механизам за регионалну војну сарадњу.

"Посједујемо добар потенцијал за сарадњу у борби против међународног тероризма, на осигуравању безбједности морнарице, хуманитарне интеракције, управљању кризним ситуацијама и деминирању", рекао је руски министар.

Шојгу је изјавио да заједничко саопштење о борби против тероризма, које су усвојиле Русија и АСЕАН у августу, представља прекретницу, пошто је то био први корак ка заједничкој акцији у борби против утицаја "Исламске државе", преноси ТАСС.

Руски министар је захвалио свим земљама на сарадњи у оквиру Савјета министара одбране чланица АСЕАН-а и партнерских земаља и честитао Филипинима на одлучној организацији састанка.

Извор: Срна