latinica  ћирилица
24/10/2017 |  12:25 ⇒ 25/10/2017 | 12:23 | Аутор: РТРС

"Велики народи могу да славе годишњицу формирања парламента" (ВИДЕО)

Најстарија институција Српске обиљежава 26 година постојања. Народна скупштина формирана је на данашњи дан 1991. године, након што су Срби прегласани у Скупштини тадашње Социјалистичке Републике БиХ. Услиједило је стварање Републике Српске и доношење Устава.
Милорад Додик, Рајко Кузмановић и Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Милорад Додик, Рајко Кузмановић и Недељко ЧубриловићФото: РТРС

Демократија у Републици Српској заживјела је формирањем, прво Скупштине српског народа БиХ, а потом Народне скупштине Републике Српске, поручило је руководство Српске на промоцији зборника радова "25 година Народне скупштине".

Предсједник Републике Милорад Додик рекао је да велики народи могу да славе годишњицу формирања парламента.

Поред предсједника Српске, промоцији зборника радова "25 година Народне скупштине" присуствовали су предсједница Владе Српске Жељка Цвијановић, предсједник НСРС Недељко Чубриловић, предсједник АНУРС-а Рајко Кузмановић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Миленко Савановић.

Предсједник Српске Милорад Додик додао је да је Република Српска дио зрелих демократија које имају стабилан Парламент.

"Част ми је што сам учествовао у формирању ове институције. Важно је да имамо Зборник који ће описати и сачувати како је Парламент функционисао све ове године", истакао је Додик.

Додик сматра да ће убрзо доћи вријеме када ће парламентарном процедуром Народна скупштина Српске одлучивати о законима које је у ранијем периоду наметнуо високи представник у БиХ.

Он је додао да је то дио обавеза Народне скупштине, у којој је концентрисан одраз законодавне и политичке моћи, те да нема трајно донесених закона, јер подлијежу потребама државе.

Предсједник АНУРС-а Рајко Кузмановић навео је да је Скупштина усвојила Устав, дјеловала током рата, радила доласком Дејтонског споразума и учествовала у споровођењу Устава Српске и БиХ.

Милорад Додик, Рајко Кузмановић и Недељко Чубриловић

"То су само неке од важних улога НСРС у стварању Републике Српске. Вјерујем да ће послије свега, Скупштина изаћи из кракорочне кризе у којој се налази", изјавио је Кузмановић.

Предсједник НСРС Недељко Чубриловић је истакао да је Народна скупштина најстарија иниститиција у Српској.

"Радови у Зборнику допринијеће даљој демократизацији друштва", сматра Чубриловић.

Он је додао да је Народна скупштина дала значајан допринос институционалном утемељењу, очувању, стабилизацији и развоју Републике Српске, њеном међународном признавању и афирмацији, очувању дејтонског капацитета, те специјалних и паралелних веза са Републиком Србијом.

"Неопходна је пуна и функционална сарадња у спровођењу мјера и активности свих органа и институција у Републици и њених представника у заједничким органима и институцијама Босне и Херцеговине. Такав приступ допринијеће очувању и заштити уставотворне и законодавне надлежнсти Републике Српске, поготово оне која се све више урушава судским одлукама на нивоу БиХ", закључио је Чубриловић.

С.Кукић/РТРС